A propos ob 15h: Ex Ponto čez teden dni v Cankarjevem domu, jutri že na Lovčenu

29. oddaja in 19. Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti

Nove ali stare vrednote? Boj se starih, pravi Damir Domitrović Kos, predsednik Kulturnega društva B-51 in direktor Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Nove ali stare, vrednote, kakopak, so bile tudi tema pogovora v tokratni oddaji. Sogovornik Andreja Pengova je bil poleg direktorja Domitrovića tudi Vlado Repnik, avtor gledališko-scenskega dogodka z naslovom Also sprach Cage.

V desetih dneh se bodo tokratnemu EX Pontu, katerega umetnost se bo dogajala na enajstih različnih ljubljanskih prizoriščih (Cankarjev dom – Linhartova in Kosovelova dvorana, Stara elektrarna, Španski borci, Mini teater, Kino Šiška, gledališče Glej, Slovensko mladinsko gledališče, Plesni teater Ljubljana, skladišče na Vilharjevi cesti 3 v Ljubljani, SNG Drama Ljubljana), pridružili tudi obronki planine Lovčen v Črni gori, kjer bodo kot pred-dogodek 19. festivala že to soboto in nedeljo uprizorili dvodnevni multimedijski ambientalni projekt, gledališki performans z elementi resničnostnega šova. To bo Kamp Che Guevara – sla po življenju.

S Črno goro je povezana vsaj še ena predstava – Gorski Vijenac Diega de Bree in Petra P. Njegoša ki bo tudi sklepna predstava letošnjega festivala, postavljena na oder ljubljanske Drame. Začeli pa bodo prihodnji petek v Linhartovi dvorani z Mollierovim Don Juanom v postavitvi gledališča iz Sankt-Peterburga in v režiji ruskega mojstra Aleksandra Morofova. Vmes pa bo še dvanajst odrskih doživetij oblikovanih v najrazličnejših odrskih izrazih in z mnogimi aktualnimi sporočili, ki bodo – kot sta zagotavljala naša tokratna sogovornika – nenehno v soočanju novih in starih vrednot. Ne le kulturnih, družbenih, morda celo političnih… Zlasti estetskih. Podrobnosti o sporedu, vsebini festivala, avtorjih, nastopajočih in vstopnicah pa so na voljo na naslovu www.exponto.net.

1 thoughts on “A propos ob 15h: Ex Ponto čez teden dni v Cankarjevem domu, jutri že na Lovčenu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *