A propos ob 15h: “Kriminalistična preiskava” primera Inge M.

Olga Grad in Niko Goršič s Heinerjem in Inge Müller

Pred tednom dni smo si v produkciji ŠKUC gledališča v mali dvorani Centra kulture Španski borci ogledali monodramo Primer Inge M. – »kriminalistična preiskava«. Premierno je bila uprizorjena že 22. decembra 2011, od takrat je gostovala že na mnogih odrih, tudi na gledaliških festivalih v tujini, kjer ne bila tudi nagrajena (Črna Gora, Bolgarija, Makedonija). V nedeljo bo ŠKUC gledališče s to predstavo sodelovalo na 5. mednarodnem festivalu monodrame MonoAkt v Peči na Kosovu, 25. aprila na 15. mednarodnem festivalu monodrame v Bitoli. Na festivalu v Peči, ki bo trajal šest dni, sodelujejo ustvarjalci iz Kanade, Anglije, Slovenije, Avstrije, ZDA, Bosne in Hercegovine, Tunizije in Romunije. Selektorski izbor je opravil kustos in scenograf Zeni Ballazhi. Na 15. monodramskem festivalu v Bitoli pa se bo za nagrado potegovalo deset predstav. Selektor festivala je igralec bitolskega Narodnega gledališča Petar Milrče.

V Škucovem sporočilu za javnost so to monodramo opisali: Olga Grad predstavlja odnos Heinerja Müllerja do soproge Inge z dvema kratkima avtobiografskima zgodbama/monologoma: Opisom slike in Zapisom o smrti, pesmijo in citati iz njegovih dram. Olga Grad in Nick Upper v tej igri obravnavata/osvetljujeta dolgoletno piščevo travmo o mori/krivdi zaradi smrti njegove druge žene, pesnice Inge Müller. Njene pesmi so bile objavljene šele dvajset let po njenem samomoru, ker vzhodnonemška vlada ni hotela javno razkrivati samomorov v svojih državnih službah. Sledi njunega trinajstletnega zakona pa se nahajajo v tako rekoč vseh Müllerjevih poznejši delih. Ingi so se razbile sanje o skupnem ustvarjanju (napisala sta vrsto del skupaj in leta 1959 prejela pomembno priznanje za literaturo), ko ni hotela več igrati Heinerjeve sence. Podobno usodo so imele tudi Brechtove ženske. So njeni številni poskusi samomorov vzrok le psihičnih težav, ali pa je imela tu vlogo tudi vzhodnonemška tajna služba?

Tudi o tem smo se v tokratni, 27. oddaji A propos ob 15h pogovarjali s ključnima akterjema predstave Primer Inge M. – »kriminalistična preiskava« – s prevajalko in avtorico priredbe Müllerjevih besedil ter igralko Olgo Grad in režiserjem Nickom Upperjem, kar je, kot naša publika gotovo že ve, režijski psevdonim igralca Nika Goršiča.

Oddajo je pripravil Andrej Pengov, za ton, sliko, režijo in postprodukcijo pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. V 28. oddaji pa bomo, če bo vse po sreči, govorili o baletu Lea Delibesa Coppélia na Montmartru. Premiera bo jutri na odru ljubljanske opere; pisec libreta, koreograf in režiser je Yourija Vámosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *