A propos ob 15h: Vidimo se 8. februarja na Prešernovem trgu

Branko Šturbej, novi predsednik ZDUS z drugačnim Prešernovim recitalom. Prvič tudi brez Zdravljice v interpretaciji Poldeta Bibiča

Branko Šturbej, dramski igralec, član ansambla SNG Drama Ljubljana, je bil prvi gost prve letošnje oddaje A propos: ob 15.h! Ne le številne nagrade za umetniške dosežke v gledališču in filmu ter njegovo uspešno učiteljsko delo na AGRFT, kjer je docent dramske igre, zadnja leta pa tudi predstojnik katedre za dramsko igro, vsaj še dva pomembna razloga sta nas v uredništvu Radia KAOS vodila k tej izbiri. Najprej dejstvo, da je g. Šturbej pred nekaj več kot mesecem dni prevzel vodenje 350-članske stanovske organizacije Združenje dramskih umetnikov Slovenije in takoj nato, da je ob visoko cenjenih in v slovenskem kulturnem prostoru izjemno spoštovanih stanovskih nagradah, ki jih vsako leto podeljujejo kolegicam in kolegom, že čez dobre tri tedne znova vrsti izjemni, pred 25-imi ali celo več leti samonikli Recital Prešernove poezije.

V prvih letih boja zoper enotna kulturna jedra v nekdanji Jugoslaviji je bil to recitacijski maraton Prešernovih poezij, zadnja leta pa je to nabor in izbor okrog 20-recitacij v interpretaciji igralk in igralcev vseh generacij, ki si a vsakič, ne glede na vreme – pride ogledat dva in več tisoč ljudi.

Vsi, ki spremljate Radio KAOS minulih 10 let, gotovo veste, da prav naše uredništvo vsako leto poskrbi za prenos – prej radijski, zadnjih nekaj let pa tudi za televizijski oz. video prenos tega dogodka, ki ga dramski umetniki vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku podarijo Ljubljančankam in Ljubljančanom. Vsa leta doslej je bil recital organiziran na povsem ohlapni strukturi in improvizaciji tako v dramaturškem, kot programskem in nekaj manj v organizacijskem pogledu.

Tokrat ga, pod mentorskim vodstvom starejših kolegov in vodstva ZDUS, bolj načrtovano pripravljajo študentje AGRFT. Kolikor se je dalo zvedeti v pripravah na ta pogovor in v pogovoru samem, naj bi bil letošnji Recital Prešernove poezije prežet ne le zgolj s pesnikovo liriko, ljubeznijo in strastjo, temveč tudi z njegovim uporniškim duhom in socialnimi sporočili. Letošnji 8. februarja je ob 12. uri pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani lahko torej pričakujemo je torej premišljen, dramaturško in režijsko pretehtan, načrtovan dogodek, ki ga prvič po dveh desetletjih /in najbrž še več/ ne bodo začeli z recitacijo Zdravljice v interpretaciji izjemnega, lani poleti umrlega Poldeta Bibiča.

Z Branetom Šturbejem se je pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *