Od 18. Liffea do 42. Borštnikovega srečanja

V tokratni oddaji A propos se je kar trlo gostov. Ljubljanski mednarodni filmski festival nam je predstavil Simon Popek, Juš Milčinski je napovedal novo sezono Improlige, Luka Novak je predstavil novosti v založbi Vale Novak, Janez Pipan je z navdušenjem in ponosom pripovedoval o letošnjem Borštnikovem srečanju, kjer je Drama pobrala skoraj vse nagrade, pripravili pa smo tudi prispevka o novem Kolizeju in kar treh Janezih Janšah – premiera med njimi ni bilo.


LIFFe je letos polnoleten. V sedemnajstih letih je prehodil klasično pot od otroštva in adolescence (Film Art Fest) do zrelosti pod “mednarodnim” imenom, katerega neologizem o življenju v številnih variacijah izgovorjave (lif, life, lajf) je postal dovolj prepoznaven, da nihče ne govori več o Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.” je v uvodu k letošnjemu LIFFEu zapisal novi umetniški vodja festivala Simon Popek, ki je bil prvi gost tokratne oddaje A propos

Naslednjo nedeljo, 28. oktobra 2007, ob 20.00 Improliga odpira vrata sezoni 2007/08. Slavnostna otvoritev, ki bo potekala v okviru festivala Goli oder, nosi naslov Improteka, gre pa za zmiks filma in improvizacije. Gledalci si bodo tako lahko na velikem platnu ogledali zgodbo o majhnem mladinskem centru z velikim srcem, a (pre)malo pameti, ki ga nekega dne obišče filmska ekipa, nekega drugega dne pa še nekdo. Več o novi sezoni Improlige nam je povedal Juš Milčinski

Intermedijski umetnik Janez Janša, performer in publicist Janez Janša in vizualni umetnik Janez Janša so 6. avgusta letos na gori Triglav izvedli akcijo Triglav na Triglavu , zasnovano na obnavljanju dela OHO-ja in skupine Irwin, s ciljem nadaljevanja tradicije konceptualne umetnosti na Slovenskem in problematiziranja ideološkega povezovanja dogodkov iz pretekle in polpretekle zgodovine. Na razstavi, posvečeni temu dogodku je bila tudi naša ekipa.

Založba Vale Novak je morda po krivici najbolj znana po kuharicah – čeprav je res, da so njihove kuharice (večinoma v prevodu Luke Novaka) izvrstne. Tako se tudi tokrat nismo izognili najnoveši pridobitvi na tem področju, “Družinskim kosilom” svetovno znanega Gordona Ramseya. Luka Novak pa je predstavil tudi nekaj, kar boste gotovo kupili vaši deci.

Včeraj so v mestni predstavili projekt nove koncertno-operne dvorane na mestu starega Kolizeja. Projekt bosta predstavila arhitekt W.J. Neutelings in direktor Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič. Slednji je napovedal, da bo – če bodo postopki tekli brez težav – novi Kolizej odprt 24. junija 2012 ob 21. uri. Za oddajo A propos je Aljaž Pengov Bitenc pripravil tale prispevek.

Ljubljanska Drama je velika zmagovalka letošnjega Borštnikovega srečanja. Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana, našega največjega priznanja za igralsko umetnost, je Silva Čušin, Veliko nagrado 42. Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev je prejela krstna uprizoritev drame Iva Svetine Ojdip v Korintu. Nagrado za najboljšo režijo je prejel režiser nagrajene uprizoritve Ojdip v Korintu Ivica Buljan, poleg tega pa so Štiri enakovredne igralske nagrade so prejeli Igor Samobor za vlogo Tartuffa v predstavi Tartuffe ali Prevarant, Marko Mandić za vlogi dr. Strnena v predstavi Romantične duše in Poliba v predstavi Ojdip v Korintu, Saša Pavček za vlogi Elvire v predstavi Tartuffe ali Prevarant in Léonide v predstavi Šparovček, Polona Juh za vlogo Dorine v predstavi Tartuffe ali Prevarant. Nagrado za mladega igralca je prejel Aljaž Jovanović za vlogo Levka v predstavi Ojdip v Korintu. Ravnatelj Drame Janez Pipan je bil seveda v oddaji A propos upravičeno ponosen.

Naslednja oddaja A propos bo na sporedu čez štirinajst dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.