Klasična glasba v Ljubljani, Kresnik v Prekmurju in Slovenci po svetu

Tokratni KAOS v ateljeju je bil zadnj pred počitnicami. Tudi najboljši potrebujejo premor in zato, da bi vam namignili, kje ga lahko najdete, je Andrej Pengov tokrat v oddajo povabil Janoša Kerna, direktora Imaga Sloveniae, ki je tudi letos “zakrivil” Poletje v stari Ljubljani. Če rajši berete kot poslušate, potem ste gotovo na lovu za Rizling polko Štefana Kardoša, dobitnikom letošnjega kresnika. “Na lovu” zato, ker je knjiga ta hip razgrabljena tako v knjižnicah kot v knjigarnah. Za konec pa smo se ponovno dotaknili Trubarja. Njemu je namreč posvečeno letošnje 15. srečanje Slovencev po svetu, pogovarjali pa smo se s predsednikom društva Slovenija v svetu Boštjanom Kocmurjem.
Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra je pred mnogimi leti zasnovalo Poletje v stari Ljubljani. Iz tega se je nekaj leta kasneje razvila ustanova Imago Sloveniae, pod katere okriljem nastaja tudi letošnja serija koncertov klasične glasbe. Po tem, ko je lani umrl profesor Primož Lorenz, pobudnik in “motor” celotnega projekta, je vse niti v svoje roke prevzel direktor ustanove Janoš Kern. V pogovoru pod Stebrom in njegovim kaptiljem boste izvedeli, česa v letošnjem Poletju v stari Ljubljani res ne smete zamuditi
V knjižnicah so čakalne dobe skoraj tako dolge kot v Kliničnem centru. Pred knjigarnami ljudje prežijo na dostavljalce in jih napadajo iz zasede, samo zato, da bi si zagotovili izvod. Tiskarne ne dohitevajo povpraševanja. No, malo pretiravamo. A ne veliko, če naj sodimo po mukah, ki jih je prestal Andrej Pengov zato, da si je izposodil izvod Rizling polke, romana, za katerega je pisatelj Štefan Kardoš “snel” letošnjega kresnika. Sam pisatelj se je očitno pred trumami oboževalcev skril na neznano lokacijo, tako da je pogovor v Obrekovalnici potekal po telefonu.
V Okularju pa smo usmerili svoj pogled na kulturno dogajanje 15. tabora Slovencev po svetu, posvečenega Primožu Trubarju, o čemer nam jr pripovedoval Boštjan Kocmur, predsednik Društva Slovenija v svetu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *