Oddaja, ki bi se brala kot roman…

Pesnika in jezikoslovec, slavist – trije naši, trije mojstri besede, našemu in najbrž tudi vašemu srcu bližnji… Trije, ki imajo kaj povedati tudi o praznikih, ki jih več ali manj, a manj kot več, slavimo te dni: o pravkar minulem Dnevu upora proti okupatorju ter ravno kar prihajajočih Binkoštih, začetku binkoštne devetdnevnice in Prazniku dela in Jožeta delavca. Zasluga praznikov je, da je tokratni KAOS v ateljeju na sporedu že danes, v torek, ob 13. uri in ne v sredo, ob 12., kot ponavadi.

Cirila Zlobca ni potrebno posebej predstavljati. Pa vendar je pesnik, ki je bil – kot je rad dejal – vedno ostal zvest poeziji, tudi v najtežjih trenutkih in življenjskih preizkušnjah. Andrej Pengov ga je povabil pod Steber in njega kapitelj, pogovarjala pa sta se o prihajajočih praznikih, materinem jeziku in skrbi zanj, koncu in začetku, ter seveda o Zlobčevi poeziji – tudi o njegovi zadnji zbirki V viharjih in zavetrjih srca.

Založba Mladinska knijga je pred dnevi izdala knijgo Zapisi (1937-1947) Mirka Mahniča. Knijga, ki bi bila lahko roman, pa to ni. Zakaj je temu tako, kakšna so bila ta usodna leta tik pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej. Kakšno je bilo življenje človeka, ki svoje katoliške pripadnosti ni nikoli skrival in je hrkati sodeloval v uporu proti okupatorju. Človek bi o tem res lahko napisal roman. Andrej Pengov se je z Mirkom Mahničem pogovarjal v Obrekovalnici

Ervin Fritz bo – upajmo – še letos izdal novo pesniško zbirko Drugačen svet. Skozi Okular sta z Andrejem pogledala v bližnjo prihodnost in ugotovila, kakšen drugačen svet nas čaka – morda že junija letos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *