Tri knjige, dve Jubilejni in ena Nova slovenska

Dvakrat pesmi, enkrat roman: Maurer in Fritz ter Flisar.

Natanko pred tednom dni, na dan, ko je bil včasih v naših krajih veliki praznik, je Mladinska knjiga založba pripravila izjemno dobro obiskano predstavitev treh novih izvirnih leposlovnih knjižnih del. V Jubilejni zbirki sta izšla pesniška dragulja Neže Maurer Sama sva na svetu – ti in jaz ter Ervina Fritza Dolgi pohod, v zbirki Nova slovenska knjiga pa roman Na zlati obali Evalda Flisarja.

Neža Maurer, slovenska slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja, ki bo čez 15 dni praznovala 80. rojstni dan, v tej zbirki objavlja pesmi, ki jih, kot je na novinarski konferenci povedal Peter Kolšek, avtor spremne besede, “od znotraj razžarja in od zunaj povezuje ljubezen”. Mi pa smo jo nagovorili k zanimivemu pogovoru o ljubezni, pa tudi o politiki. Hic!?

V zbirki novih pesmi z naslovom Dolgi pohod, izšla je ob njegovi 70-letnici, Ervin Fritz ne popušča. Zdi se, kot da je še bolj zagrizen, no … morda socialno in humorno priostren, našpičen v svoji poetiki kot kdaj koli poprej. Andraž Gombač je v spremni besedi prijazno zapisal, da je ta nova pesniška zbirka zelo angažirana in namenjena naši dobi. V pogovoru –posebej za Radio KAOS pa sva se s pesnikom vendarle vrnila v neke čase, ki so neke posebne vrste, za marsikoga dandanes povsem nerazumljivo, pa vendar – romantika.

To je samo pol tistega, o čemer sva s pesnikom Fritzem oni dan napletala. Nekaj krepkih sva namenila tudi počelom komunizma, kumranskim svitkom in rečem, ki niso prav daleč od pravega krščanstva. Vendar o tem kaj več ob kakšni drugi priložnosti. Zdaj pa namenimo še minuto, dve pogovoru s pisateljem Evaldom Flisarjem, ki smo mu, za šalo, se razume, hoteli podtakniti prevratništvo, skupaj s prejšnjima sogovornikoma. Če kaj, besede spreminjajo svet. Tako smo ga privili, da je vendarle priznal je, da je upornik že od malih nog.

Pred tednom dni predstavljeni roman Evalda Flisarja Na zlati obali je letošnja sedma in hkrati zadnja knjiga iz zbirke Nova slovenska knjiga Mladinske knjige Založbe. Pisatelj je tokrat poskrbel, da se v kalejdoskopski prepletenosti vrtinčijo dogodki, misli in usode potnikov, ki jih je v Afriko pripeljala knjiga znanega potopisca. Koga že? Bo treba prebrati. Za Radio KAOS in zase jo bom, pravzaprav – jih bom prebral bral, vse tri – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *