Trubar, vaški plejboji in evropski pisatelji

V tokratnem KAOSu v ateljeju smo se sprehajali od Primoža Trubarja, katerega besede so ponovno oživele s pomočjo založbe Nova revija, pokukali smo v zakulisje Življenja podeželskih playbojev po drugi svetovni vojni, za konec pa smo si “zavrteli” še napovednik letošnje Vilenice. Andrej Pengov je tako v goste povabil Tomaža Zalaznika, Jako Andreja Vojevca in Miljano Cunta.

Letošnje Trubarjevo leto so pri Založbi Nova revija pospremili s posebnim kompletom posvečenim očeta slovenske pisane besede. V ličnem kompletu najdemo tako spremne besede k zbranim delom Primoža Trubarja, DVD plošček z digitalizirano vsebino kompleta in reprint grafike Primoža Trubarja. Več o tem pa v pogovoru z direktorjem Založbe Nova revija Tomažem Zalaznikom pod Stebrom in njegovim kapitljem.

V zgodnjem dramskem opusu Dušana Jovanovića komedija Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni na prvi pogled nekoliko izstopa, saj dokaj zvesto ohranja formo komedije; poleg tega pa se naslanja na tradicijo commedie dell’arte. Tokrat pa je Plejboje – s podnaslovom Tujega nočemo, svojega ne damo – na oder Male Drame postavil Jaka Andrej Vojevec. V Obrekovalnici sta njegov prvenec obirala z Andrejem Pengovom.

23. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica se bo odvijal med 3. in 7. septembrom 2008 s predvečeri Vilenice v torek, 2. septembra 2008, na nekaterih že znanih in nekaterih novih lokacijah, in sicer v Hrovači, Hruševju, Kopru, Lipici, Ljubljani, Lokvi, Mariboru, Štanjelu, jami Vilenica in italijanski Gorici. Gostil bo več kot 60 literatov, pa tudi akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih menedžerjev iz srednjeevropskih in drugih držav. Več o tem v rubriki Okular s programsko vodjo festivala Miljano Cunta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *