Električna vozila in ozvočenje

Če je bil v dosedanjih šestih oddajah Kaj ima Noordung opraviti s Čmrljem naslov pravzaprav alegorija za preplet umetnosti in znanosti, pa smo ga tokrat lahko razumeli popolnoma dobesedno. V studio smo namreč povabili Gorazda Lampiča, direktorja podjetja Elaphe, ki razvija elektromotorje za različna električna vozila in hkrati gonilno silo vsakoletnega dogodka ČEVELJ (Čista Električna Vozila za Ekološko ozaveščene LJudi), ki je posvečen razvoju električnih vozil. Družbo v studiu pa mu je delala lastnica električnega skuterja, jazz in soul pevka, ter borka za pravice živali Jadranka Juras

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Letošnji ČEVELJ < 3 se je začel z opozorilom obasti, naj vendarle že deregulira področje znanosti, naj ji pusti dihati in omogoči nekaj več proste izbire - ali pa naj pošteno odveže mošnjo, kar je v teh razmerah najbrž manj verjetno. Je ono prvo (več svobode) verjetnejše; saj je menda prav svoboda najdragocenejša, najdražja? Kaj je ali bo ključni dejavnik za razvojni preskok tako pri uveljavljanju eletromotorjev za pogon vozil v prometu kot v razvojnem smislu nasploh (nastajanje nove razvoje paradigme, kakšne?)?

Gorazd Lampič je predan športnik, mnogoboje. Jadranka Juras pa se menda, odkar je v šolskih letih tekla, s telovadbo ne ukvarja preveč. A imata naša gosta zato cel kup drugih stičnih točk. Ena takih je, denimo, njun odnos do uživanja mesa. Pa tudi odnos do glasbe in do tehnologije. Jadranka Juras je namreč navdušena nad električnimi vozili, Gorazd Lampič pa ji je v premoru med pogovorom dal tudi nekaj namigov za vzdrževanje.

Jadranko Juras sta Vilinska vila in Modri škrat povila leta 2025. Prvi mladostni prijatelji so bili najbrž delfini. Potem, ko je bilo najlepše, je šla s trebuhom za kruhom. Spi med bilkami, za hobi ponoči vstopa v domove in spušča ujete ptičke. Še vedno pogreša mamo. V prostem času se ukvarja tudi z glasbo. Njej zadnji album Sakura je izšel pri založbi Sedvex, najdemo že znano pesem ‘Drugače ne znam’ in pa zanimiv, speven in izviren skupek novih glasbenih kompozicij, ki so nastajali v sodelovanju s skrbno izbrano avtorsko ekipo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *