Svetlobe, barve in raziskovanje snovi

Danes je bila na sporedu še zadnja iz niza desetih oddaj Kaj ima Noordung opraviti s Čmrljem. Tokrat jo je vodil Boštjan Perovšek, ki je v studio povabil predavatelja dr. Josipa Korošca ter kiparja in slikarja Janeza Pirnata. Oddaja je – kot vse ostale – nastala s finančno pomočjo ministrstva za kulturo, predvsem pa iz raziskovalnega navdiha, ki sta ga spodbudila knjiga Hermana Potočnika Problemi vožnje po vesolju, pa tudi iskanje najučinkovitejšega električnega pogona, ki se ga je pred dvema desetletjema lotil pisatelj in fizik Andrej Detela, ki je projekt najprej poimenoval Čmrlj.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Josip Korošec preučuje umetnost prazgodovine in starega veka ter predava na katedri za umetnostno zgodovino. Od leta 1987 do leta 2000 je bil direktor Restavratorskega centra, službuje pa na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Življenjska in akademska pot ga je nosila po nekdanji Jugoslaviji. Čeprav sam zase pravi, da ni ne umetnik ne znanstvenik, je tudi iz pogovora jasno, da je Boštjanov prvi sogovornik v bistvu oboje.

Naključje je hotelo, da je voditelj oddaje z vsakim izmed gostov v preteklosti že sodeloval pri različnih projektih. A danes se je prvič zgodilo, da so se vsi trije na istem mestu. Kaj se torej zgodi, če se v studiu znajdejo glasbenik, znanstvenik in kipar? Logično, začnejo govoriti o barvi, svetlobi in o – Goetheju. In o tem, ali lahko umetnost sploh presojamo znanstveno in brez čustev.

Janez Pirnat se je umetnosti zapisal že zelo zgodaj. Razlogi za to, da se je usmeril v kiparstvo se zdijo banalni, a so pomembno vplivali na njegovo umetniško pot. Raziskoval je probleme kubistično pojmovane figure in figurativnosti nasploh, to ga je pripeljalo do abstrahiranja klasičnega torza in naprej do zapletenih dvo in večobraznih, zlasti kamnitih plastik. Njegovi kipi so na prvi pogled kot nedokončani ali poškodovani stebri ali odkrhnjene skale, v katerih razločimo obline teles. Vsi izdelki imajo razpoznaven, avtorski izraz, ki ga je roka klesarja ali modelarja nežno vtisnila v materijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *