Deklaracije in manire

Spoštovani!

Vrh županov evropskih prestolnic, ki je konec prejšnjega tedna potekal v Ljubljani lahko brez zadržkov štejemo kot največji uspeh te mestne oblasti na mednarodnem področju do sedaj.

Res je, da so bili cilji višji – vsaj kar se udeležbe tiče. Konec koncev bi imelo srečanje še večjo težo, če bi se ga udeležili župani metropol kot so London, Rim in Pariz, a če odmislimo zadnjega, so imeli v prvih dveh preveč dela s prenosom oblasti, poleg tega pa lahko z dokajšnjo gotovostjo rečemo, da se tem mestom z državo ni treba prerekati okoli pristojnosti in denarja.

jansa_barosso_jankovic1.jpg

Od obeh Ljubljanskih deklaracij, ki so jih podpisali skoraj vsi udeleženci srečanja z izjemo Ankare, ki je se je podpisa vzdržala zaradi vztrajanja pri politiki dveh Ciprov, je verjetno bolj pomembna tista o odnosih med mestom in državo. To seveda ne pomeni, da medkulturni dialog ni pomemben, a dejstvo ostaja da so – kot je dejal župan Budimpešte Gabor Demszky – mesta samostojna zgolj toliko, kolikor so finančno neodvisna od države – in to velja tudi za medkulturni dialog.

Kaže, da je županu Zoranu Jankoviću v Ljubljani uspelo zbrati dovolj predstavnikov prestolnic, ki se soočajo s podobnimi težavami in jim dati skupen glas – se pravi – deklaracijo, na katero se bodo lahko sklicevali. ¸

A hkrati se seveda postavlja vprašanje, koliko teže takšna deklaracija res ima. Župan Janković jo bo brez dvoma v naslednjih tednih in mesecih omenil ničkolikokrat, a glede na dosedanji način komuniciranja med mestom in državo si težko predstavljamo, da bi premier ali pa kateri od njegovih ministrov dejal kaj v smislu »aja, deklaracija… No, to pa stvari povsem spremeni…«. Tega filma seveda ne bomo videli.

Deklaracija je nezavezujoč političen dokument, ki ima toliko teže, kot mu je priznava okolica. In prav v četrtek se je pokazalo, koliko država upošteva mesto. Če morda ne veste, 8. maja je bil na obisku v Ljubljani tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, ki si je ogledal tehnološki park in sprehodil po Ljubljani. Ampak kdo mu je razkazoval lepote prestolnega mesta? Župan? Ne. Premier Janez Janša. Kar je seveda lepo in prav, saj se je že leta nazaj vendarle preselil v Ljubljano in je postal že skoraj pravi žabar (s kožico med prsti), tisto, kar pa je malo manj prav je dejstvo, da je Janševa ekipa (in s tem tudi predsednik vlade) naredila vse, da se Barosso in Janković ne bi srečala.

Janković seveda ne bi bil Janković če ne bi trmaril. Tako je poskrbel da so se vsi trije »naključno« srečali v središču mesta, si padli v objem (če verjamete) in pokletepati. Se pravi – poklepetala sta Janković in Barosso, medtem ko se je Janša kislo nasmihal v drugo smer. In ko je župan šefa komisije povabil na hiter »živjo« v mesto hišo, je šef vlade rekel, da je program poln. No, izkazalo se je, da poln program pomeni slabe pol ure pri Mačku na kavi, kar že meji na objestnost s strani države, sploh če pomislimo na odnose med vsemi tremi šefi:

Janez Janša je kot predsedujoči svetu EU formalno nadrejen Joseju Barossu. Hkrati pa ga je popeljal po slovenski prestolnici, po mestu v katerem stalno prebiva tudi Janez Janša. In med sprehodom je srečal svojega župana – ter ga gladko ignoriral. Toliko o odnosih med mestom in državo. Slabih manir ne popravi niti sto deklaracij.

Kdo ve, morda pa bo kljub vsemu konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil človek lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

[coolplayer]
mms://217.72.76.71/KAOSOD/prispevki/20080512_komentar.wma
[/coolplayer]

3 thoughts on “Deklaracije in manire

  1. menim, da vsak dobi to, kar si zasluži. tako kakor župan ignorira meščane očitno predsednik vlade ignorira njega. verjetno ima za to svoje razloge. sicer pa upam, da ne bomo doživeli še kakšne nove oblike “neuvrščenih”…

  2. V Srbiji rojeni župan in Grosupeljčan se prepirata o tem, kdo bo v Lizboni rojenega, v Ženevi izšolanega Portugalca, med obiskom tehnološkega parka, ki ga je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj, popeljal po Ljubljani. Insieme, unite, unite, Europe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.