Na Ljubljanskem gradu želijo milijon obiskovalcev letno

Novi zavod bo v polnem zagonu konec meseca

Ljubljanski grad je tudi uradno postal samostojni javni zavod, ki bo združeval dejavnosti, ki so bile do sedaj pod okriljem treh ljubljanskih institucij: Festivala Ljubljana, Mestnega muzeja in podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Razlog za ustanovitev zavoda po besedah načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca tiči v tem, da je dejavnost na gradu postala preveč raznolika, da bi jo lahko še naprej opravljali s koordinacijo med množico izvajalcev dejavnosti. Nov zavod bi po besedah vršilke dolžnosti direktorice Mateje Avbelj Valantan prinesel številne sinergije.

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, ki je upravljal grad od leta 2000, pa je dejal, da se je bilo treba soočiti z vprašanjem razvoja samega gradu. Vzpenjača je eden od bolj odmevnih in občasno bolj kontroverznih delov gradu. Po novem jo bo upravljal zavod Ljubljanski grad, kar bo verjetno dobrodejno vplivalo na poslovanje Ljubljanskih parkirišč in tržnice, saj je vzpenjača razen v letu 2008 vedno poslovala negativno, je dejal Samo Lozej in dodal, da so kljub negativnemu poslovanju vzpenjače Ljubljanska parkirišča in tržnice poslovale pozitivno in da podjetje ni zadolženo.

Poleg porok, ki so menda najbolj iskana vsebina na spletni strani Ljubljanskega gradu, pa je ena glavnih atrakcij najviše ljubljanske točke stalna razstava o zgodovini Slovencev, je dejal direktor mestnega muzeja Blaž Peršin. Povejmo še to, da bo zavod Ljubljanski grad z dejanskim delom pričel konec tega meseca, saj mora mestni svet na seji 21. marca še potrditi finančni načrt zavoda, poleg tega pa morajo biti podpisane tudi primopredajne pogodbe z dosedanjimi upravljavci gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *