Zares: predlog mestnega wi-fi omrežja potencialno škodljiv

Menijo, da bi morala občina sama graditi optično omrežje

Ljubljanski odbor Zares je na današnji novinarski konferenci kritiziral v ponedeljek sprejeti odlok mestnega sveta o javno-zasebnem partnerstvu za vzpostavitev mestnega brezžičnega omrežja . V stranki sicer podpirajo izgradnjo wi-fi omrežja, vendar menijo, da je predlog zelo nedorečen in lahko povzroči monopolizacijo mestne infrastrukture ter gospodarsko škodo.

Predsednik ljubljanskega Zares Pavle Gantar je dodal, da bi se moralo mesto osredotočiti na to, da bi s širokopasovnim dostopom povezala javne institucije in tudi posamezna gospodinjstva, ne pa na to, da bi omrežje oddala enemu koncesionarju. Podobno je v ponedeljek razpravljal edini svetnik te stranke Janez Kopač.

Predsednik odbora za informacijsko družbo v stranki Peter Strle pa je poudaril, da bi moralo mesto zagotoviti infrastrukturo, do katere bi imeli vsi enak dostop, smiselno pa bi bilo, da bi mesto manjkajočo infrastrukturo dogradilo samo, saj bi se naložba zelo hitro povrnila. Dodaja, da bi se morala občina posvetiti predvsem izgradnji optičnega omrežja.

Dodajo še to, da je župan Zoran Janković na torkovi novinarski konferenci sicer omenil možnost priklopa izobraževalnih ustanov na to omrežje, vendar v nadaljevalni fazi izvedbe projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *