Barčica za punčke – resnične pravljice za odrasle na odru Male drame

Vse najlepše – in žal, pogosto tudi mnogo grdega, se nam najmočneje dogaja v otroštvu. Ta doživljanja pogosto tudi v zrelih letih vstopajo v naš predstavni svet – bodisi kot idealizirani vzorci bodisi kot zakodirana grenka izkušnja, ki preraste v predsodek. To so lahko lepe in hkrati okamnele ikone ali pa slike in sličice, ki se nam prikazujejo v mnogih različicah.

Ena takih vroče-hladnih predstav se nam obeta na petkov in sobotni večer na odru Male drame Barčica za punčke, srbske avtorice Milene Marković. Gre za prvo slovensko uprizoritev besedila izjemno ustvarjalne 35-letne dramatičarke, pisateljice, pesnice, zdaj tudi profesorice dramaturgije, ki na vprašanje, zakaj piše dramatiko, odgovarja, da se z njenim prvim ustvarjalnim poljem – pisanjem pesmi – ne more preživeti. Pa tudi zato, ker gledališče razume tako, kot so ga stari Grki; kot areno človeških strasti, ki vsemu navkljub, ljudi povezujejo.

Po današnji predstavitvi uprizoritve, ki ima v izvirniku naslov Brod za lutke in kjer je treba lutke razumeti kot otroške deklice iz cunj ali celuloida in ki zaprejo oči, ko jih poležeš spat, smo se – posebej za Radio KAOS pogovarjali z Darjo Dominkuš, dramaturginjo predstave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.