Slike z usmrtitve: Naj umetnost slavi državo ali resnico?

Lindy Davies nadaljuje sodelovanje z SNG Drama

V ljubljanski Drami so danes pred sobotno premiero predstavili komad Slike z usmrtitve. Igra sodobnega angleškega dramatika Howarda Barkerja pripoveduje o nastanku slike znamenite bitke pri Lepantu (1571), s katero želi beneška država počastiti svojo veliko zmago nad Turki. Toda slikarka, ki so jo izbrali za to pomembno nalogo, vse bolj ugotavlja, da je bila bitka v resnici samo velika morija in nesmiselno klanje, o čemer pričajo žrtve na obeh straneh.

Tekst je prevedel Zdravko Duša, ki je priznal, da je bil v dvomih glede naslova, ki se v originalu glasu Scenes from Execution in dodal, da so bili predvsem ujetniki dvojnega pomena besede “execution”, ki lahko pomeni tako izvedbo nekega dela oziroma naročila, kakor tudi samo usmrtitev. Dejal je, da je celoten kontekst besedila nato tehtnico vendarle prevesil v prid Slik z usmrtitve.

V zasedbi je kar petindvajset igralk in igralcev Draminega ansabmla, med katerimi omenimo Sašo Pavček in Uroša Fürsta, ki igrata slikarko Galactio in slikarja Carpeta, Marka Mandiča v vlogi beneškega doža, Matijo Rozmana kot admirala in Mašo Derganc kot kritičarko Rivero. Za Radio KAOS se je novinarske konference udeležil Andrej Pengov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *