Eleganca ježa je zmagoslavje literature

Prodanih že več kot milijon izvodov

Francoska pisateljica Muriel Barbery zase pravi, da je lena avtorica, saj je v štirideset letih napisala zgolj dva romana. Leta 2000 je izdala razmeroma uspešen prvenec Poslastica, šest let kasneje pa se je z Eleganco ježa izstrelila med zvezde svetovnega literarnega neba. Pri založbi Mladinska knjiga so v sredo predstavili slednjega, predstavitve pa se je udeležila kar avtorica sama.

V precej nizki nakladi natisnjeno knjigo je založba Gallimard prej kot v enem letu morala ponatisniti v skupaj več kot milijonu izvodov. Da je zadeva resnično vroča, se je izkazalo po prodoru na sicer precej samozadostna angleško govoreča tržišča, kjer so bile vse pomembnejše recenzije in kritike knjigi zelo naklonjene. Andrej Koritnik, urednik pri Mladinski, pa je knjigo opisal kot zelo elkektično.

Po podatkih z začetka leta 2010 bo slovenščina 32. jezik, v katerega bo prevedena Eleganca ježa. Manca Košir pa je povedala, da naslov Eleganca ježa ni naključje.Dodala je, da je Eleganca ježa knjiga, ki dokazuje zmagoslavje literature. Za Radio KAOS se je predstavitve knjige udeležil Andrej Pengov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *