A propos ob 15h: Izjemni založniški triptih v zbirkah Mladinske knjige Roman in Oddih

Tokratni gostje: Ken Follett, Tea Obreht, Haruki Murakami in Andrej Koritnik

Andrej Koritnik, urednik v Mladinski knjigi založbi, je bil naš tokratni sogovornik. Ob odsotnosti Ane Ugrinović, urednice prvih dveh, nam je predstavil romane – prvo knjigo iz Trilogije stoletja Propad velikanov Kena Folletta, prvenec Teje Obreht Tigrova Žena in v eni knjigi dve, ker je tretja še v pripravah na januarsko promocijo – Harukija Murakamija 1Q84.

Avtorica knjige Tigrova žena Tea Obreht s svojim romanom navdušila kritike in bralce ter postala najmlajša dobitnica ugledne nagrade Orange. Vsebino je zajemala v kakofoniji in odsevih ter krajih zadnje, morda tudi poslednje balkanske vojne. Obrehtova, sicer rojena Bajraktarević, ki je za avtorsko rabo prevzela dedkov priimek, je zanimiva tudi po tem, da ima po svojem dedku slovenske korenine. V roman Propad velikanov, prvi knjigi trilogije Stoletje avtorja Kena Folletta pa spoznavamo usodo petih družin v mračnih in nemirnih časih prve svetovne vojne in ruske revolucije.

Harukija Murakamija, najbolj prevajani japonski pisatelj je z romanom 1Q84 znova presenetil. V knjižnem »kosu«, obsegajočem nekaj nad 700 strani in /tematsko/ v dveh knjigah hkrati nam postreže s kriminalko, antiutopijo, fantazijo, znanstveno fantastiko, ljubezenskim romanom in še kak žanr bi lahko izluščili.

Oddajo je tudi tokrat pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.