Štiri nove knjige: Murakami, Rožanc, Hemingway in Camus

Kondorjev let; že 54 let

Rdeči zajčki, ob Slonu, ki izginja, na Veliki reki z dvema srcema. Vse zaradi Camusovega upora: Proti neredu sveta. Prosto po Marjanu Rožancu, Harukiju Murakamiju, Ernestu Hamingwayu in Albertu Camusu smo skušali sestaviti mozaik knjižnih naslovov, navedenih avtorjev, kakor so nam jih pred dnevi predstavili urednik in soavtorji Mladinske knjige založbe, točneje, sodelavci uredništva zbirke Kondor, ki šteje že zrelih 54 avtorskih let in s tokratnimi štirimi, skupaj pa že 335 naslovi.

Kar nekaj utemeljenih, tudi – ali morda predvsem – novinarskih razlogov je, da smo se tokrat nekoliko bolj posvetili zadnjemu zvezku in avtorju – Albertu Camusu in njegovim Kritičnim spisom z naslovom Proti neredu sveta. Za prevod sta poskrbela – v delu z Razmišljanji o giljotini – Jaša Lukić Zlobec, za vse drugo pa Suzana Koncut; po svoje presenetljiva, lapidarna in hkrati nadvse poučna in pozornosti vredna pa je tudi spremna beseda Tanje Lesničar-Pučko. Najprej pa Suzana Koncut, ki je Camusove Kritične spise tudi izbrala.

O Camusovem novinarskem delu, ne neznanem, vendar zagotovo izjemnem in na nek način – vsaj v našem univerzitetnem, uredniškem, torej strokovnem, in tudi kulturnem okolju pa dokaj zastrtem ustvarjanju in pehanju pa je na predstavitvi v Trubarjevi hiši literature govorila novinarka, kolumnistka in romanistka Tanja Lesničar-Pučko. Esej pridodan Kritičnim spisom je naslovila s citatom iz Camusovega razmišljanja o pred tremi (in več) desetletji prevladujočem ozračju hladne vojne: »Tisti, ki hoče gospodovati, je gluh«.

Nekaj misli Camusovim Kritičnim spisom Proti neredu sveta ob rob pripomnil Andrej Koritnik, urednik zbirke Kondor, ki je z »Očkom« napovedal predstavitev 334 zvezka z naboron kratkih zgodb Velika reka z dvema srcema Ernesta Hemingwaya. O tej knjigi in najbrž še o dveh drugih, v uvodu že omenjenih Harukija Murakamija in Marjana Rožanca – pa ob prvi prihodnji priložnosti, seveda tudi na Radiu KAOS, ki bi po Camusovo lahko bil tudi RadioNered. Obljubljam – Hemingwayev mladostni raziskovalec in avtor tega zapisa: Andrej Pengov

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *