Dvojne puščice navzdol – Ali bi to povedali tudi pred kamero? Pri Mladinski knjigi Založbi očitno bi.

Pesem je orožje. Vzemi jo v roko - Brechtovo parafrazo, ki to v bistvu ni, najdete letos v sklopu Programa izdaj Mladinske knjige založbe.

Kot že nekaj let zapored je ustanovno, tako rekoč konstitutivno tiskovno konferenco Mladinske knjige Založbe za letošnje leto odprla Dr. Alenka Kepic Mohar. Glava urednica pri Mladinski knjigi Založbi je najprej predstavila svoje sogovornike, glavne urednike: Andreja Ica – Vodjo uredništva leposlovja, Urško Kaloper  – Vodjo uredništva priročnikov in Tihano Kurtin Jeraj – Vodjo digitalnega uredništva knjižnih vsebin.

Vodja digitalnega uredništva knjižnih vsebin je predstavila najbolj aktualen projekt. Seveda so angažirani na tem projektu že nekaj let, tam  nekje od let 2015 pravijo. Vsekakor je za pozdraviti trud, ki je zadnja leta očitno obrodil sadove, četudi se je zgodba  v bistvu začela povsem neuspešno. Morebiti pa je le tako izgledalo? Z današnjem dnem se lahko seveda Mladinska knjiga Založba pohvali s prenovljeno aplikacijo Mladinska Knjiga Plus, kjer si dasiravno ne vseh naslovov, pa vendarle lahko priskrbite nekaj pomembnih izvodov, saj zadnje dve leti digitalizacija seveda poteka vzporedno z klasično izdajo knjig. Pri čemer je pozornost predvsem na trendih ter jasno, usklajenemu delovanju. Zato niti ni  čudno, da je projekt dandanes tako uspešen in da prava knjiga v roki niti ni tako pomembna.

Preden odpremo zakladnico Šaso-in za leto 2024, kot bi rekli na japonskem, naj poudarimo, da so lani pri Mladinski knjigi založbi Izdali 632 naslovov, med temi sta izšli 302 novosti. Skupaj več kot milijonov 180 tisoč izvodov knjig in učbenikov, pri čemer naklade dosegajo mejo leta 2022. Poleg tega os izdali 150 e-knjig, 100 zvočnic, 10 navdihovalcev in 20 podkastov. V isti sapi se je glavna urednica zahvalila Jak-u za podporo ter skočila na pregled lestvice najbolje prodajanih knjig, med katerimi je odgovorna urednica omenila tudi prve štiri najbolje prodajane.

In sedaj, k leposlovju za odrasle: Silvo Grmovšek se bo predstavil s prvencem, Ivana Minattija pa se bomo spominjali po njegovem najbolj prepoznanem delu. Nova slovenska knjiga naj bi postregla s tremi novostmi, zbirka Kultura v letošnjem letu prav tako (od tu tudi črpamo naslovni navdih). Tadej Golob je za nas izdal Slepega tekača, nekaj Svetlane Makarovič že imamo v rokah, nekaj je vsem nam še pripada. Zbirka Kondor obeta bogate prevode, kot uvodoma izpostavljeno, bomo lahko brali Brechta v pesniški verziji. Nova Lirika bo tudi letos zastopana, tako kot Veliki večni roman  – ta z Balzacom in Nabokovim, zbirka Roman nam bo letos zagotovila najbogatejšo bero. Esejistični Skratka predvideva tri izide, medtem ko Kapučino šest. Pri Krimiču pa nam zagotavljajo, da bo Hudič umrl zadnji (avtor: Richard Osman). Ne bomo pa pogrešali niti Nesboa, niti Moyes niti Mete Hancock.

Predstavitev leposlovja je strokovno pripravil glavni urednik Andrej Ilc, katerega predstavitev objavljamo integralno.

P:S: Morebiti le še dodatek opazovalca. Kadar imajo forma in številke prednost je lahko še tako bogata vsebina izvotljena. Navodila in številke glavne urednice so pusta in nesmiselna v primeru, da so sama sebi namen. Še dobro, da temu ni tako. Kajti verjeti je, da so bili vložki v projekt digitalizacije ogromni, ne glede na to, da z ROI nismo seznanjeni. Mogoče pa kdaj drugič?

Za Radio KAOS

Urška Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *