Jesenski vrhunci Mladinske – prvič

Po junijskem srečanju – prav tako v kavarnici ob – s študentskim vrvežem napolnjeni ulici sredi mesta, je Mladinska knjiga Založba dopoldne na tamkajšnji terasi predstavila štiri knjižne vrhunce iz jesenskega nabora beletristike. Ena od knjig, ki jo bomo tokrat podrobneje predstavili, je pravkar izšla, izidi treh drugih: Gomore, italijanskega avtorja Roberta Savianija, Nežnost volkov – Angležinje Stef Penny ter Od RTF do WTF – mlade slovenske avtorice Asje Hrvatin pa so napovedani za mesec oktober. V pogovorih z uredniki, pravzaprav urednicama Nelo Malečkar in Ano Ugrinović ter urednikom Boštjanom Gorencem, jih bomo predstavili v prihodnjih dneh.

Tisoč veličastnih sonc je še ena uspešnica v zavetju ameriške diaspore v Kaliforniji živečega afganistanskega avtorja Khaleda Hosseinija. Zdravnik, specializant internist, rojen leta 1965 v Kabulu, ki je študiral in doštudiral v ZDA, potem, ko se je oče iz afganistanske diplomatske službe po sovjetski invaziji iz Pariza z družino umaknil čez lužo, je pred petimi leti zaslovel s prvencem Tek z zmajem.

Tokratna zgodba je roman o ženskah, ki ju združi trpljenje tamkajšnjih – do njunega spola vse prej kot prijaznih družbenih zapovedi – na eni in svobodomiselnost na drugi strani. Roman nam, narojemnim v evropsko kulturno razkošje, do žlez solznic nakaplja občutenja, kaj vse se skriva za burkami na obrazih tamkajšnjih žensk, zatrjuje pomočnik urednika Zbirke Roman, Andrej Koritnik.

(foto: Nina Praprotnik)

Leave a Reply

Your email address will not be published.