Nova lirika: Giorgo, ki ni Armani

… Še enkrat naj podčrtam, da je drugi del zbirke »Z rimo in brez«, ki ga sestavljata knjigi »Epitaf« in »Strogo zaupno«, pisanje, prežeto s temeljno nujo, da bi v verzih povedal to, česar (tak občutek imam) nisem eksplicitno povedal v »Romanu o Ferrari«. Mi je uspelo? Kdo bi vedel? Včasih mislim, da mi mogoče je.

Tako je Giorgio Bassani, klasik italijanske književnosti zadnjega stoletja v minulem tisočletju zapisal v sedmem nizu zapisov »V odgovoru«, označenim z zaporedno številko 25, v knjigi »Strogo zaupno«, v zadnjem delu zbirke pesmi, zapisanih »Brez« (rime). Pred dnevi so to Bassanijevo delo predstavili kot drugo od treh knjig na novo vznikle zbirke Nova lirika – založbe Mladinska knjiga. Zbirko pesmi »Z rimo in brez« je prevedel Milan Dekleva, ki smo ga posebej za Radio KAOS povabili k priložnostnemu pogovoru.

20080317_mk.jpg

Giorgia Bassanija poznamo predvsem po »Romanu o Ferrari«, šestih knjigah o trpljenju italijanskega judovskega meščanstva. Pri nas je najbolj znan Vrt Finzi-Contijevih, manj znano pa je, da je bil tudi izvrsten esejist in pesnik, pa tudi urednik časopisov, kulturnih televizijskih oddaj, poznavalec gledališča in filma, prevajalec, profesor in – odličen igralec tenisa. Rodil se je 1916.-tega, umrl pa leta 2000. Njegove pesmi so neposredne, nagle, intuitivne izpovedi in vsaka posebej je povzetek že napisanih pesmi, ki so, kot zapiše Milan Dekleva, »ponovno najdeni čas.« Slovel je kot izjemen mojster sloga in perfekcionist literarnega izraza, ki svojo neposrednost izžareva tudi v pričujočem »ne-verzu«:
»»Ne poezija« je, preprosto, tole: da z besedami ni izoblikovano nobeno čustvo,« zapiše Bassani v sedmem snopiču zapisov »V odgovor«, označenim s šetvilko 22.

S številko 23 pa se pod povedano podpiše avtor tega zapisa Andrej Pengov – tenisač bolj za silo kot zares in kritični opazovalec založnika, ki do danes ni uspel ne Bassanija ne katere od drugih dveh pesniških zbirk iz Nove lirike umestiti na katerega od spletnih naslovov Mladinske knjige. Pa toliko odličnega gradiva so mu ponudili pesniki, prevajalci in urednik.

[coolplayer]
mms://217.72.76.71/KAOSOD/prispevki/20080317_mk.wma
[/coolplayer]

Leave a Reply

Your email address will not be published.