Dan, ko so volitve postale “odprte”

Spoštovani! Zoran Janković bo torej odločitev o tem, ali se bo spustil v volilno tekmo ali ne sporočil jutri na Kongresnem trgu. Izbira lokacije kaže, da bo šlo vsaj za odmeven, če že ne množičen dogodek in marsikdo je prišel do sklepa, da se bo ljubljanski župan spustil v tekmo z Janezom Janšo in napovedal nastop na volitvah. A kakršnakoli že bo ta odločitev, je danes postalo jasno, da volitve 4. decembra nimajo več jasnega favorita. Kot vse kaže, se bo namreč v tekmo s svojo listo podal tudi predsednik Zbora za republiko Gregor Virant.

Župan Janković ima pri odločitvi nedvomno težje delo. Njegov politični položaj je ta hip sila ugoden, saj ima v ljubljanskem mestnem svetu več kot udobno večino, poleg tega mora ob morebitni odločitvi za kandidaturo razrešiti enačbo, kako ohraniti županstvo ob morebitnem neugodnem izidu volitev. Pri tem je jasno, da “neugoden rezultat” pomeni vsak rezultat, ki mu ne omogoča mandatarskega položaja. Janković je namreč kategorično zavrnil možnost, da bi bil “samo” poslanec, nekoč pa je tudi že dejal, da se ne vidi “zgolj” na ministrskem položaju.

Položaj Gregorja Viranta je s tega vidika dosti bolj enostaven. Nekdanji minister za javno upravo, ki se je za časa Janševe vlade redno uvrščal v vrhove lestvic priljubljenosti, nima izgubiti praktično ničesar. O njegovih razhajanjih z Janšo se je govorilo in pisalo veliko, poleg tega je tudi sam priznal, da je s svojo plačno reformo zelo verjetno pripomogel k volilnemu porazu Janeza Janše. Zato se postavlja vprašanje, ali je napoved Virantove solaže na volitvah zgolj manever Janševe SDS, da bi zajela tiste volilce, ki jih nikakor ne more nagovoriti, ali pa gre za – kot so zapisali v spletni izdaji Reporterja – za skok v hrbet.

Na levici so Jankovičev morebitni vstop v volilno tekmo pričakovano pozdravili v LDS. Če je sklepati po odmevni objavi generalnega sekretarja SD Uroša Jauševca na družabnem omrežju Facebook, v največji vladni stranki nad tem niso kdo ve kako navdušeni. Stranka Zares se je – kot kaže – že davno odločila za samostojno pot, saj so že objavili predvolilni program, imenovan Manifest za novo ekonomijo. Zato je bolj ali manj jasno, da bi Janković verjetno nagovarjal predvsem tiste volilce levice in leve sredine, ki jih je sedanja oblast razočarala.

Naslednji dnevi bodo za potek kampanije in verjetno tudi za rezultat volitev odločilni. Vsaj do prve ankete, ki bo pokazala, če in v kakšni meri so bile figure na šahovnici prerazporejene. Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.