Daj dinar II.

Spoštovani!

Dve leti in enajst dni je minilo odkar se je predsednik vlade nazadnje sešel z županom prestolnice. Župan je isti, predsednik vlade pa pač ne. Tudi zaradi tega, ker je od prvega obiska minilo več kot dve leti. Kot smo zapisali že pred dvema letoma, je bolj ali manj javna skrivnost, da bi se zgodba o financiranju občin in 57 milijonih evrov razvijala drugače, če bi Ljubljana namesto Jankovića izvolila Janezu Janši bolj všečnega župana.

Nadaljevanje zgodbe poznate. Zoran Janković Janeza Janšo razglasi za sovražnika Ljubljane, ter – verjetno odločilno – pripomore k volilni zmagi Boruta Pahorja. Slednji je bil pri tem dovolj zvit, da so obljube o vračilu denarja Ljubljani vedno dajali drugi, medtem ko je bil sam modro tiho. A ignoriranje problema le-tega še ne bo odpravilo. Župan Zoran Janković je 57 milijonov evrov uspešno spremenil v simbol odnosa države do lastnega glavnega mesta. Zaradi tega je pred volitvami aktivno (še kako aktivno) podprl levi trojček in posledično zanj zastavil velik (še kako velik) del svoje politične kredibilnosti. In prav danes se bosta srečala premier Borut Pahor in župan Zoran Janković.

Premier Borut Pahor seveda nikakor noče pustiti vtisa, da je njegova volilna zmaga stala 57 milijonov evrov, a hkrati ni mogoče zanikati, da ima premier do prestolnice (če že ne do župana) neke vrste politični dolg. V Ljubljani je bila volilna udeležba daleč nad tradicionalno in prav v Ljubljani je premierova stranka dobila tistih nekaj več glasov, ki so ji prinesli večino. Zato bi bilo že z vidika ohranjanja javnomnenjske podpore smotrno, če premier ne bi pozabil svojih volivcev. Konec koncev – celo Janez Janez je po volitvah dejal, da je Ljubljana premagala Slovenijo.

Pahor se lahko zgleduje po svojem predhodniku, ki je s spremembo zakona o financiranju občin nagradil tiste dele Slovenije, kjer so ga imeli rajši. Seveda pa bi bilo dobro tako za Pahorja, kot tudi za Jankovića in za Ljubljano, pa tudi ostalo Slovenijo, če bi se Pahor Ljubljane spomnil na ustaven način, ne pa tako, da bi rušil načelo solidarnosti in avtonomnosti občin.

Možnosti za to vsekakor so in čeprav bi bilo verjetno najbolj prav, da država denar enostavno izkašlja, bo moral župan Janković zelo verjetno pristati na kakšno tretjo možnost, ki bo v končni fazi dala podoben rezultat. Recimo, da bi država prevzela tiste investicije v javno infrastrukturo, ki bi jih sicer financirala občina. Ali kaj podobnega. Manevrskega prostora je ta hip veliko, je pa res, da se tako mesto kot država pripravljata na rebalans proračuna, tako da časa ni na pretek. V vsakem primeru mora biti dogovor sklenjen čim prej. Naslednje leto so namreč lokalne volitve.

Že zdaj je jasno, da bo v županovo splošno smer zaradi teh 57 milijonov evrov pred volitvami letelo kar precej puščic. Od današnjega srečanja pa je odvisno, kako uspešno se bo župan lahko ščitil pred njimi. Če si bodo danes izmenjali samo obljube, potem bo položaj levice v Ljubljani ogrožen. Če nič drugega, bi Pahorja lahko skrbelo vsaj to. Medtem ko Janez Janša čaka v ozadju na še eno priložnost iz protinapada.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.