Kandidat(ka) spletno podobo na ogled postavi

Spoštovani! Še dobro, da se v tej državi ne gremo e-demokracije. Tiste, ob omembi katere se nekaterim orosi oko in zgodi vročina v hlačah, ko pomislijo, kako lepo bi bilo, ko bi s klikom miške lahko izbirali med kandidati na raznih volitvah, ki so se – zdi se – v zadnjih letih razpasle približno tako kot nemaren prehlad.

Če bi s klikom elektronskega glodavca iz udobja domačega fotelja ali vsaj pisarniškega stola odločali o predstavnikih ljudstva, bi bila njihova spletna podobna dosti bolj odločujoča, kot je (upamo) sedaj. Če kdaj, potem je prav v letošnji predvolilni kampanji – vsaj kar se prestolnice tiče – spletna podoba županskih kandidatk in kandidatov višek ironije.

Tako denimo edini bloger med županskimi kandidati, Miha Jazbinšek svoje spletne strani sploh ne posodablja. Ustvaril jo je pred štirimi leto in imel lepo priložnost, da bi si ustvaril prepoznavno spletno podobo. Po drugi strani pa je Mojca Kucler Dolinar, objavila lično spletno stran, kjer izveste dovolj o njej, njenem programu in programu stranke. Sicer brez presežkov, tudi novic ni na pretek, a v oči pade dejstvo, da se kandidatka konservativne Nove Slovenije pohvali s tem, da je bila v neki spletni anketi izbrana za najbolj seksi političarko. Zanimivo…

Podobno korektno, a brezizrazno spletno stran ima tudi županska kandidatka DeSUS Meta Vesel Valentinčič, kateri lahko v plus štejemo to, da je že na vstopni strani objavila programska izhodišča, a pohvale sem tam tudi bolj ali manj končajo. Slične težave ima tudi kandidat Zares Milan Hosta, ki ima sicer med vsemi strankarskimi kandidati verjetno še najboljšo kombinacijo »korporativne«, se pravi strankarske podobe in lastne, ljubljanske identitete. A težava je, da stran ažurnosti navkljub zgleda prazno in ne ravno dovršeno. Česar od stranke, ki je bila tako rekoč rojena na spletu, ne bi pričakovali

Nekaj obrvi vzdigne tudi spletna podoba županske kandidatke Socialnih demokratov Metke Tekavčič. Te podobe sploh ni, pač pa stranka promovira predvsem kandidatno listo. Dobro, verjetno gre za zavestno odločitev, a položaj kandidatke s tem nikakor ni utrjen. Prej nasprotno, saj se ljubljanska SD s tem – vsaj na spletu – avtomatično postavi v enak položaj kot LDS, ki je sploh brez županskega kandidata, temu primerna pa je tudi njena spletna podoba.

S tem pa – vsaj med glavnimi kandidati – pridemo do dveh najbolj ironičnih primerov. To, da Zoran Janković ne uporablja računalnika, je znano. Še bolj znana je anekdota, da je računalnik v njegovi pisarni nekaj časa bil, a zgolj zato, da je čezenj obesil dres Olimpije. A njegova kampanja ima najbolj izdelano, najbolj lično in najbolj pregledno spletno podobo. Sporočilo je jasno, prav tako tudi vsebina globlje na spletni strani. Le s tistimi »prostovoljnimi prispevki« želi nekoliko preveč spominjati na kampanjo Baracka Obame.

Kandidati oziroma stranke so tudi bolj ali manj aktivni na družabnih omrežjih Facebook in Twitter. Na slednjem sta si prepoznavno podobo ustvarila predvsem vodila človeka LDS Katarina Kresal in Aleš Zalar, pa tudi svetniška kandidata SDS Žiga Turk in Matjaž Janša. Vsi štirje tvitajo že dlje časa, tako da so si že dolgo pred volitvami ustvarili mrežo ljudi s katerimi komunicirajo in povečini argumentirano razpravljajo. Jankovićeva kampanja je po začetnih abotnostih tudi na Twitterju dobila zalet in omrežje uporablja predvsem za komunikacijo z uporabniki, pri tem pa ne skriva, da objav (tvitov) ne piše kandidat, prav tako je jasno, da bo profil ZoranDELA zamrl kmalu po volitvah. A dokler vsi vemo, koliko je ura, to niti ni tako zelo slabo.

Facebook je druga zgodba. Jankovićeva kampanja je tam ustvarila stran, za katero je jasno, da ima predvsem volilni predznak. Redno odgovarja na komentarje, objavlja slike in programska sporočila. Večina drugih kandidatov pa se je odločila za osebne profile. Spet gre za vprašanje transparentnosti. Je kredibilno, da se profili pojavijo tako rekoč tik pred volitvami? Če smo čisto odkriti, bomo odgovor na to vprašanje dobili šele po volitvah. Če bodo Milan Hosta, Meta Vesel Valentinčič, Mojca Kucler Dolinar in Zofija Mazej Kukovič ohranili in redno uporabljali svoje profile, tako nekako kot jih uporabljata (spet) Katarina Kresal in Aleš Zalar, potem bo stvar pila vodo, kot se reče. V nasprotnem primeru pa bodo zgolj dokazali na ne oni sami, še manj pa njihovi svetovalci ne razumejo vloge spleta in družabnih omrežij v sodobni družbi.

To pa naj pripelje do Zofije Mazej Kukovič, katere spletna kampanja je bila zastavljena najbolj širokopotezno. Kandidatka se ponaša z osebnim Facebook profilom, računom na Twitterju in spletno stranjo. Od naštetih ji gre še najbolje na Facebooku, kjer sicer bolj ali manj zgolj objavlja fotografije srečanj z volivci, kar niti ni tako slabo. Tudi število njenih Facebook prijateljev je impresivno, vsak dan dodaja nove, občasno se celo odzove na komentarje.

Drugače je z njeno kampanjo na omrežju Twitter. Bolj ali manj jasno je, da objav pod računom »zofijamazej« ne piše sama. A tega za razliko od Jankovićeve kampanje nikoli ni nihče javno povedal. Še več, zgodi se, da pod svojim imenom objavi fotografijo same sebe, medtem, ko nek dogodek še poteka. Prav tako v kratkem časovnem zaporedju sledi več objav z različnih mobilnih naprav.

Ostane še njena spletna stran. Slednja je na prvi pogled lična, pregledna in vsebinsko bogata, predvsem pri statičnih vsebinah, kot sta njen življenjepis in volilni program. A žal popolnoma pogrne pri rubriki »blog«. Ta naj bi bil neke vrste osebni dnevnik. A že na prvi pogled je jasno, da to ni ne »osebni«, še manj pa je to »dnevnik«. Da o tipkarskih in slovničnih napakah sploh ne govorimo. Če bi resnično verjeli, da zapise objavlja Mazej Kukovič osebno, potem bi veljalo, da je kandidatka funkcionalno nepismena. Kar ni. A njena spletna podoba kaže ravno nasprotno sliko.

Kot rečeno, še dobro, da se ne gremo e-demokracije. Kajti sicer bi bilo bolje, če bi bilo konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

One thought on “Kandidat(ka) spletno podobo na ogled postavi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *