A propos ob 15h: Vrnitev Marka Knopflerja v Ljubljano

Kdor je minulo soboto šel na koncert Dire Straitsov, se je pošteno zmotil. Še dobro.

Kdor je mislil, da bo minulo soboto šel na koncert Dire Straitsov, se je pošteno zmotil. Ni se pa opekel, saj je Mark Knopfler, nekdanji frontman Straitsov, ki ne spi na lovorikah galaktičnega uspeha, ampak še naprej dela res odlično godbo. Njena zadnja inkarnacija je tudi plošča Privateering, ki je osrednji del istoimenske turneje. Knopfler je pokazal, da ostaja mojster kitare, ki mu skorajda ni para. Knofler se je tako po sedmih letih vrnil v Ljubljano, ravno pravi čas.

Morda so bili nekateri malo razočarani, ker je v slabih dveh urah koncerta odigral le štiri komade Dire Straitsov, a tako se spodobi in je pravično. Knopflerjev glasbeni opus v post-Straits obdobju je že skoraj tako obsežen kot tisti z bendom, ki nam je dal Brothers in Arms, pa čeprav je globalno manj odmeven. In prav to Knopflerja dela velikega. Lahko bi se mirno upokojil ali – podobno kot Stonesi – nastopal s starimi komadi in podpornim bandom, ki bi vskočil s kakšnim pozabljenim tonom. A Mark Knopfler ne potrebuje ne enega ne drugega. Ima svojo, novo glasbo in na nek način mu je uspelo nemogoče: ljubljansko publiko je prisilil, da je slišala glasbo, ki je pred koncertom večinoma ni poznala.

Preden pa si ogledate video z bolj podrobno oceno koncerta, pa še to: Arena Stožice še vedno išče zvokovnega mojstra, ki bo ukrotil akustično zver, ki se skriva tam notri. Res je, stvari so boljše kot so bile na začetku in tisto nemarno “valjenje” zvoka po dvorani je zdaj le še odmev, a ta zna biti sila neprijeten. Da o tem, da so se vokali občasno rahlo izgubili, sploh ne govorimo.

Več in bolj natančno pa s klikom na video

Leave a Reply

Your email address will not be published.