Prenovljeni Oxford Center Cankarjeve založbe in Mladinske knjige

Čez 20 dni osma izdaja slovitega Oxford Advanced Learner`s Dictionary

Štirinajst dni je tega, ko so na Kopitarjevi ulici v Ljubljani odprli prenovljeno knjigarno Mladinske knjige Center Oxford, specializirano za ponudbo tujejezične literature, posebej knjig, za učenje tujih jezikov. To je bila hkrati priložnost, da zaznamujejo 25- let založbe Oxford University Press v Sloveniji in pravtako četrt-stoletnico uporabe kultnega učbenika za učenje angleščine Project v slovenskih osnovnih šolah.

Založba znamenite oxfordske univerze je bila pred 100 leti prva sploh, ki je prva na svetu izdala učbenik za učenje angleščine kot tujega jezika in Slovenija je bila prva država takrat še dodobra blokovsko razdeljene Evrope, kjer so vzpostavili tovrstno izobraževalno,kulturno in poslovno povezavo. Takratno vodstvo, zlasti direktor dr. Martin Žnideršič Cankarjeve založbe, ki je danes del Mladinske knjige Založbe, je uspelo vključiti učbenik Project English v sistem rednega osnovnošolskega izobraževanja v pičlem letu dni. Danes je v Centru Oxford obiskovalcem na voljo – za slovenske razmere – izjemno število naslovov in pripomočkov za učenje, poučevanje in samoučenje tujih jezikov za vse ravni učenja in različne druge rabe. Posredujejo, svetujejo in prodajajo jih izkušeni knjigarnarji, svetovalci ter pet strokovnjakov za najrazličnejše tuje jezike.

Svečane otvoritve prenovljenega Oxford Centra so se udeležili predstavniki ambasade Velike Britanije, principalov Oxford University Press in drugih tujih založb ter tujih jezikovnih inštitutov, domačih izobraževalnih ustanov in poslovni partnerji, predsednik uprave Mladinske knjige Skupine Peter Tomšič in nekdanji predsednik Milan Matos, načelnik za kulturo Mestne občine Ljubljana in župan Zoran Janković.

Vodji poslovne enote Oxford Center gospe Lidiji Nagode je v zahvalo za uspešno prenovo ter kakovostno vodenje in delo tamkajšnje ekipe direktorica gospa Hofbauer Zupan izročila šopek cvetja; gospa Nagode pa je županu Jankoviću izročila »še vroči«, pravzaprav ekskluzivni izvod 8. izdaje slovarja Oxford Advanced Learner`s Dictionary. Slovar, ki so ga doslej po vsem svetu prodali v več kot 30 milijonih izvodih, bo v knjigarnah po svetu in seveda tudi v Ljubljani kupcem na voljo šele 14. aprila.

S poučevanjem angleškega jezika v Sloveniji je tesno povezano tudi ime avtorja, kot so na otvoritvi posebej poudarili, kultnega učbenika Projekt, Toma Hutchinsona. Za to priložnost so ga povabili v Ljubljano, pogovor z njim pa je pripravili novinar nacionalne televizije Aleksander Čolnik. Za ta prispevek smo pripravili prevod in povzetek uvodnega ter sklepnega dela zanimivega in v akademskih 15 minut strnjenega pet-minutnega pogovora.

S kamero na rami ter mobilcem in peresom v žepu je za Radio KAOS v ljubljanski Oxford Center »zašel« Andrej Pengov, posneto gradivo uspešno založil in ga naposled tudi našel. … Še pred izidom osme izdaje Oxfordovega slovarja za zahtevnejše učence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *