Protest proti malemu delu se je končal z nasiljem

Vandalizem in objestnost preglasili stavkovne zahteve

Današnji študentski in dijaški protesti proti napovedanemu zakonu o malem delu, ki se jih je udeležilo med deset in petnajst tisoč mladih so se izrodili v nasilje in vandalizem. Shod na Prešernovem trgu, ki se je začel ob 13. uri, je minil v borbenem a pozitivnem vzdušju, za katerega so skrbeli številni nastopajoči, medtem ko so vodje protestov naštevali razloge, zaradi katerih nasprotujejo zakonu.

Z odra na Prešernovem trgu sta množico nagovarjal predsednik dijaške organizacije Aleksander Spremo, in predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba, mlade protestnike sta podprla tudi predsednik društva pisateljev Slovenije Milan Jesih in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Malo pred tretjo uro popoldne pa so se protestniki premaknili pred poslopje Državnega zbora na Šubičevi, kjer so stvari kmalu ušle izpod nadzora. Protestniki so z metanjem granitnih kock, palic, steklenic, plastenk in celo stolov močno poškodovali poslopje parlamenta, še več predmetov pa so zmetali v pripadnike policije, ki so zaščitili neposredno okolico Državnega zbora in med protestom pridržali več kot 30 ljudi.

Je dejal eden od udeležencev, medtem ko so številni drugi s skandiranjem in vandalskim obanašnjem nadaljevali vse tja do pete ure popoldan. Pri tem velja poudariti, da tudi udeleženci protestov niso bili enotnega mnenja o dogodkih na Šubičevi.

Nekaj udeležencev protestov je utrpelo par manjših prask, sicer pa poškodovanih ni bilo. So pa zato nekaj mladih, predvsem dijakov, ki so med protestniki prevladovali, odpeljali na izpiranje želodca. Nasploh se zdi, da je kombinacija alkohola in relativno toplega in sončnega dne prispevala k nesmiselnemu nasilju. Povzročena materialna škoda sicer ni zanemarljiva, a se jo da vsekakor popraviti. Večje vprašanje pa je, kakšne posledice bodo imeli ti dogodki za slovenske dijake in študente. Je bilo res vredno?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *