A propos ob 15h, petič: fenomenalno o fenomenu petega bobrovanja v prestolnici

V 2 tednih 127 dogodkov na 38 odrih; z Urošem Grilcem in Tiborjem Miheličem Syedom

Prve festivalske takte smo slišali minulo soboto, 26. januarja na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana, na premieri prireditve Glasba na poti; to je bila glasbena pripoved o tem, kako ljudje že od pradavnine potujemo po svetu in vselej nesemo s seboj tisto, kar nas najbolj določa, tudi glasbo. 5. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri se bo končal dan po Dnevu kulture, 8. februarju. Vse do sobote, 9. februarja, ko se bo na 38-ih prizoriščih, ob pričakovanem obisku okrog 15.000 otrok in staršev, zvrstilo 127 dogodkov, so tudi letošnje bobrovske prireditve ob delavnikih dopoldan namenjene vrtcem in šolam, popoldan, ob sobotah, nedeljah in na kulturni praznik, v petek, 8. februarja, pa otrokom v spremstvu starejših spremljevalcev.

Že v dneh pred začetkom festivala, ki postaja fenomen posebne vrste, je bil izjemen interes za vstopnice, ki so tako kot vedno doslej brezplačne. Za mnoge od 127 gledaliških, filmskih, plesnih in glasbenih dogodkov /ti so letošnja programska novost/, so vstopnice že pošle, vendar je še vedno moč najti kakšen prostor več, zlasti za glasbeni del letošnjega programa. Organizatorji, med katerimi so Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana, kot izvršni producent pa Slovensko mladinsko gledališče in kjer sodelujejo številne ljubljanske gledališke, glasbene, muzejske in druge kulturne ali kulturno-vzgojne ustanove, kot je npr. Pionirski dom, knjižnice, Kino Dvor in Kino Šiška, prosijo starše, da vstopnice za festival, ki so jih prevzeli, pa jih ne nameravajo ali ne morejo uporabiti, vrnejo v Prodajno galerijo SMG na Trgu francoske revolucije 5. Z njimi bi namreč zelo razveselili tiste, ki bi sicer ostali brez njih.

O nekaterih vsebinskih poudarkih, zlasti pa po festivalu kot fenomenu posebne vrste se je z Urošem Grilcem, načelnikom za kulturo Mestne občine Ljubljana in pomočnikom direktorice in umetniške vodje Slovenskega mladinskega gledališča Tiborjem Miheličem Syedom v 5 letošnji oddaji A propos ob 15h pogovarjal Andrej Pengov.

Če k tej zasedbi prištejemo še mojstra zvoka, slike, režije in interneta Aljaža Pengova Bitenca, so fenomenalne Bobre pripeljali v program Radia KAOS pravi fenomenalci… Že v prihodnji oddaji, ki bo na sporedu v četrtek ob isti uri, pa bomo govorili še o enem fenomenu – o Igralčevi strasti. Knjigo Josepha R. Roacha bosta predstavila igralec Mestnega gledališča ljubljanskega in učitelj na AGRFT Boris Ostan in prevajalka Polona Petek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *