Mojce Kreft bršljanov venec

Mojca Kreft velja za enciklopedijo slovenskega gledališča. Pred tedni je bila za svoj dosežke na področju dramaturgije in teatrologije ovenčana – z Bršljanovim vencem. Dušam Zidar je v Slovenj Gradcu postavil Likovno zvočna postavitev poem_Balada.info, secirali pa smo jo z Markom Košanom direktorjem tamkajšnje Koroške galerije. Za konec pa smo pripravili še napoved novega projekta Slovemskega mladinskega gledališča, Eda, ki ga je na novinarski konferenci predstavila umetniška vodja SMG Uršula Cetinski.

Mojca Kreft je dramaturginja posebne vrste – sodelavka režiserjev in igralcev, ki svoje delo posveča zaledju ustvarjalnosti. S svojim načinom dela je vzpostavila kontinuiteto sodelovanja znotraj ustvarjalnih ekip, kar je bilo v tistem času za takrat njeno gledališče še posebej dragoceno. Njena gledališka pot se je začela v času, ko je Mestno gledališče vodil legendarni dramaturg Lojze Filipič. Ob svetovnem dnevu igralca stanovska organizacija ZDUS vsako leto podeli priznanja, nagrade, odličja. Tako je bila s priznanjem Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo “bršljanov venec” – za umetniške dosežke na področju dramaturgije in teatrologije ovenčana naša današnja gostja ob Stebru in pod njegovim kapitljem.
Likovno zvočna postavitev poem_Balada.info vzpostavlja pomensko strukturo, ki zabrisuje meje prostorov in časov ter se naseljuje v zareze med minulim in sedanjim. Dušan Zidar jo pojmuje kot kompleksno mentalno matrico, napolnjeno z jasno berljivimi pomeni, spletenimi v interferenčne vozle drobcev le navidez razpršene, v alegorijski eter spomina vpisane vizure sveta. Ko prepoznava metaforo kot zavezujočo paradigmo umetniškega zrenja, se priklanja romantični tradiciji in mitu prekletega umetnika, ujetega v čarni krogotok večnega hrepenenja in izgorevanja za neoprijemljive, nedosegljive in slej ko prej ubežale ideale. Njegov diskurz je napolnjen s čustveno napetostjo, a konsistenten, natančno premišljen in načrtovan, vendar se več kot očitno odmika od modernističnih postulatov avtonomne umetniške govorice. O Zidarjevi postavitvi smo v Obrekovalniki poklepetali z Markom Košanom, direktorjem Koroške galerije likovnih umetnosti.
Minili teden so v Slovenskem mladinskem gledališču predstavili peto premiero iztekajoče se gledališke sezone, ki jo bodo postavili na oder šele po prvomajskih praznikih. Ker se hkrati pripravljajo na Prelet, festival Mladinskega in prijateljskih gledališč in ker je vmes kar v neko nekrizno verigo razpotegnjen niz uporniških praznikov, so predstavitev Bratov Rusjan pripravili tako neobičajno zgodaj. Če k temu prištejemo še včeraj zaradi bolezni v ansamblu odpovedani sinočnjo in današnjo predstavo Dostojevskega Zločin in kazen, v režiji Diega de Bree so, kot kaže, z zgodnjo napovedjo Ede popravili dobro delo. Pa še novinarjem, specializiranim za gledališče, bo v med-prazničnem času ostalo kar nekaj snovi za poživljanje uredniškega dela in medijskih vsebin. Okular današnjega KAOSa v ateljeju je vsekakor pravi trenutek za napoved tega gledališko-filmskega dogodka. V glavnih odrskih vlogah nastopata Ivan Petrnelj, kot Edvard in Robert Prebil, kot Josip Rusjan. Več pa direktorica SMG Uršula Cetinski v rubriki Okular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.