Domišljijski spisi

Spoštovani!

Parlament bo danes zelo verjetno potrdil zdaj že famozni zaključni račun za leto 2007, s čimer bo potrdil dogmo odstavljene Janševe vlade, da so pred dvema letoma prigospodarili proračunski presežek. Več kot jasno je, da proračunskega presežka ni bilo, zato bomo lahko današnji sklep parlamentarne večine šteli kot dobro napisan domišljijski spis.

A zlivanje gnojnice po računsko omejenih nekdanjih oblastnikih postaja dolgočasno. Po drugi strani pa je odločitev vlade Boruta Pahorja, da takoj popusti Janševim pritiskom edina pametna. SDS se je namreč spotaknila ob dokument, ki ima računovodsko in simbolno vrednost. Že jih lahko vidimo, kako bodo v naslednji predvolilni kampaniji zatrjevali, da so prav oni pridelali zadnji presežek v državi. Po drugi strani pa Slovenijo čakajo naporni tedni težke diplomacije, kjer bo lahko vsak napačen korak, vsaka čudna izjava, vsak nepremišljen telefonski klic pomenil manjše možnosti za rešitev mejnega vprašanja. In zavrnitev hrvaškega članstva bi bila gromozanski napačen korak.

V primerjavi z mejnim vprašanjem je zaključni račun brezvezen dokument, ki ni vreden para ušivih dingovih ledvičk. Zavrnitev hrvaškega članstva v NATO bi Slovenijo v hipu prikazala kot popolnoma nekredibilnega partnerja, ki se znaša nad južno sosedo samo zato, ker se lahko. Trenutni položaj, ko Slovenija Hrvaško drži za – hm – evroatlantske integracije, je izpolnitev dvajsetletnih mokrih sanj, ki so jih polni raznorazni domišljijski spisi steklih braniteljev južne slovenske meje.

A manevrski prostor, ki ga je Sloveniji ustvarila Hrvaška, ko je hotela v evropsko zakonodajo pretihotapiti zarisane meje s Slovenijo, mora Pahorjeva vlada pametno izkoristiti, kar posledično pomeni, da si na domačem parketu ne sme privoščiti presenečenj. Zato je povsem razumljivo in prav, da se je – čeprav s stisnjenimi zobmi uklonila zahtevam SDS, saj je tako preprečila da bi se kalimerovska obremenjenost z likom in delom nekdanjega premiera prelila v verjetno najbolj zahtevno obdobje v slovenski zunanji politiki po vstopu v EU.

Pri tem pa ne kaže pozabiti, da bo tudi za ratifikacijo vstopa Hrvaške v EU potrebna dvotretjinska večina. Na srečo do tega ne bo prišlo še tako kmalu, tako da se bodo strasti v slovenskem notranje-političnem kurniku, kjer prevladujejo petelini, pomirile. Vsaj upati je tako. Tisti domišljijski presežek, ki se bo verjetno že v proračunu za leto 2008 izkazal za izgubo, bomo pa davkoplačevalci že pokrili. Konec koncev, tistih nekaj deset milijonov evrov, za katere je Janša izračunal, da jih je privarčeval, ni nič v primerjavi s stotinami milijonov, ki jih po porabil Pahor za odpravljanje posledic krize, ki je njegov predhodnik ni videl.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

One thought on “Domišljijski spisi

  1. Res. Končni zmagovalec je ponavadi tisti, ki pametno izbira bitke, v katere se bo zapletel, in je sposoben kdaj spregledati rdečo cunjico.

Leave a Reply

Your email address will not be published.