O knjižicah in glasovanjih

Spoštovani!

Zdaj ko vemo v katerem grmu tiči zajec glede ameriško evropskih odnosov in je predsedovanja praktično konec, ko imata premier Janša in večni zunanji minister le še nalogo, da na kup pometeta črepinje Lizbonske pogodbe, ki jih bodo Francozi potem skušali zlepiti kakor bodo vedeli in znali, se bo življenje na sončni strani Alp začelo vrteti zgolj in samo okoli parlamentarnih volitev, ki so razpisane za 21. septembra.

Ne, da je ta hip kaj zelo drugače. Pretekli teden je razvojni minister Žiga Turk predstavil knjižico iz katere se nam nasmiha njegov šef Janez Janša ter nam skupaj nanizata razvojne uspehe vlade, katere mandat se izteka. V levem stolpcu so nanizane obljube, v desnem rezultati. No, minister Turk je predstavil tudi spletno stran slovenijadanes.si, na kateri naj bi potekala argumentirana razprava o tem, kje in kako bi bili lahko rezultati še boljši, ter kaj vse je še potrebno narediti.

Ideja je hvalevredna, tudi zato, ker minister čisto nič ne skriva, da gre deloma za predvolilno potezo. Konec koncev se od vlade nekako pričakuje, da bo pred volitvami položila račune, kot se reče. Žal je narava spletne debate v Sloveniji takšna, da se vse skupaj zelo hitro konča pri »partizancih in domobrancih«, debatira pa itak samo tistih petnajst posameznikov, ki imajo odločno preveč časa, luknjo med predavanja ali pa dostop do strankarskega računalnika.

Po drugi strani pa je res, da je opozicija oborožena do zob in da voha kri, podobno pa razmišljajo tudi v manjših koalicijskih strankah. Knjižica ima namreč eno resno napako. Barve so nekolikanj nerodno izbrane, predvsem sta očitni modra in rumena – barvi Janševe SDS. Morda gre za nesrečno nakljujče, morda pa je nekdo preveč gledal ameriške filme. V vsakem primeru je opozicija sestrelila knjižico, še preden je dobro vzletela, pri čemer je po sicer solidni otvoritvi tudi minister Turk naredil napako in se, namesto da bi vztrajal pri izzivu o razvojni debati, nasedel provokaciji in Golobiču vrnil z izjavo, da so proti knjižici tisti, ki so proti reformam. Kar pomeni konec resne debate na to temo. Škoda, lahko bi bilo zanimivo.

Mimogrede – čez šest dni boste glasovali na referendumu. Ste morda opazili kakšno kampanijo? Kakšno debato? Poglobljeno primerjavo argumentov? Vladne stranke so izsilile referendum, nato pa ni niti sledu o javni razpravi? Niti referedumske kampanije se jim ne ljubi pripraviti. Toliko o resnosti predloga. Odločitev o tem, ali boste predlog vaše pokrajine podprli ali ne je seveda samo vaša.

Kakor bo tudi vaša odločitev o tem, koga boste podprli na septembrskih volitvah. Kaže, da se bo kampanija letos uradno začela že poleti. Neuradno poteka že par let.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?
Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.