Začetek predvolilne kampanije

Spoštovani! Prva letošnja seja ljubljanskega mestnega sveta je razblinila še zadnje dvome o tem, koliko časa bo trajala predvolilna kampanja. Ta se je že začela, če že ne z napovedjo župana Zorana Jankovića o ponovni kandidaturi, pa vsaj z obravnavo letošnjega proračuna na seji mestnega sveta pred tednom dni.

Ponovimo: predlog letošnjega proračuna je bil deležen kritik tako z leve, kot z desne, glavna kamna spotike pa sta bila povečano zadolževanje ter »čez prst« narejena ocena prihodkov od prodaje nepremičnin, za katero je tudi župan Janković priznal, da je bolj okvirna, saj je trg nepremičnin doma in po svetu še vedno popolnoma v razsulu. A četudi so bile ocene proračuna podobne, so se nekatere svetniške skupine odločile, da bodo proračun podprle, druge spet ne.

Tako vroče razprave in resnično razgretih čustev v mestni hiši že dolgo nismo videli. Čeravno je na prvi pogled morda presenetljivo, da je počilo na levici, konkretno, na relaciji Janković – socialni demokrati, natančnejši pogled pokaže, da bi težko počilo, kje drugje. S častno izjemo svetniške skupine Nove Slovenije si preostanek desnice v mestnem svetu niti ne prizadeva več za uveljavitev svojih predlogov, župan Janković pa – vsaj od epizode s šestdesetimi milijoni evrov dalje – tudi ne kaže želje po nekem tesnem sodelovanju.

A če so v SDS in Listi za čisto pitno vodo obupali, ali pa vsaj hranijo moči za volilni obračun, so stvari na levici dosti bolj zabavne in terjajo dosti več energije. Ključna težava socialnih in liberalnih demokratov je seveda ta, da si z županom Jankovićem delijo življenjski prostor na levi strani političnega spektra, zato je slabih deset mesecev pred volitvami nujno, da tako eni kot drugi pokažejo, da niso eno z Jankovićem.

A začetki niso najbolj prepričljivi. Liberalni demokrati so proračun sicer podprli, a hkrati poskušajo zajahati vprašanje kazni za nepravilno parkiranje, ki je zadnje čase zelo prisotno v javnosti. Zadeva se jim zdi zakonsko sporna in bodo, tako kaže, vložili nekaj energije v to, da bi dosegli njeno spremembo. A ker je znano, da župan Janković nerad spreminja že sprejete odločitve, je povsem možno, da bodo globe ena od LDSovih predvolilnih tem. Težava je le v tem, da so nekateri svetniki LDS glasovali za sporni odlok.

Socialni demokrati pa so se župana lotili na področju sredstev za socialo in z nekaj relativno inventivne matematike dokazovali, da je teh sredstev proporcionalno manj kot pretekla leta. Kar je samo po sebi res, res pa je tudi, da se je načrtovan obseg proračunskih sredstev povečal, tako da je tudi sredstev za socialo v absolutnem znesku več kot lani.

Pravi direndaj pa je ponovno nastal pri načinu županovega vodenja sej mestnega sveta, na katerega imajo svetniške skupine bolj ali manj glasne pripombe že cel mandat. Tisti z boljšim spominom se bodo gotovo spomnili, kako so svetniki in svetnice vseh svetniških skupin na eni od prvih sej v tem mandatu hitro »izkoristili gužvo«, kot se reče in z obstrukcijo dosegli nesklepčnost ter izsilili prekinitev seje, v poduk županu, da si preveč kreativnega branja poslovnika kljub absolutni večini v mestnem svetu ne bo mogel privoščiti. Statistika pokaže, da so podoben trik potem v slabih štirih letih izvedli le še enkrat

Protesti, ki jih je bilo pretekli ponedeljek slišati predvsem iz vrst SD, bi bili dosti bolj odmevni, če bi tudi SD sama večkrat poskušala iz tira vreči Jankovićevo absolutno večino. Četudi legitimni, takšni poskusi v volilnem letu hočeš nočeš dobijo pridih predvolilnega boja. Dejstvo, da tudi javno izjavijo, da so proti proračunu glasovali tudi zato, ker so vedeli, da bo kljub vsemu potrjen in tako njihov glas proti ne bi ogrozil financiranja civilne družbe, zgolj podkrepi takšen vtis.

V LDS so se odločili le malenkost bolje in si namesto proračuna izbrali drugo polje boja, a tako za ene kot za druge velja, da bodo morali v prihodnjih mesecih malenkost bolje premisliti, na katerih področjih bodo gradili razlike med sabo ter Listo Zorana Jankovića, saj se jim sicer utegnejo slabo izbrane teme vrniti kot bumerang, tako z leve, kot z desne. In na koncu se jim utegne celo zgoditi, da bo Lista Zorana Jankovića v mestnem svetu še enkrat dobila absolutno večino.

V tem primeru bo namreč za marsikoga konec sveta

Tedenski komentar je spesnil človek lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *