Janković v Londonu o prometu, doma o proračunu

Mesto bo leto končalo s proračunskim presežkom

Sprejeti rebalans ljubljanske občine, ki so ga svetniki potrdili v ponedeljek zvečer, izkazuje presežek slabih dveh milijonov evrov, a hkrati niža tako prihodke kot odhodke. Slednji bodo do konca leta tako slabih dvesto šestdeset milijonov evrov, prihodkov pa bo za dobrih dvesto enainšestedest milijonov.

A kljub občutnemu znižanju obsega proračuna župan Janković zavrača kritike o nerealnem načrtovanju proračuna češ, da nekaterih investicij in prodaj ni bilo moč izvesti, a so morali biti tako ene kot druge vključene v prvotni finančni načrt, saj jih sicer tudi ob boljšem razvoju dogodkov ne bi mogli izpeljati, je še dodal Janković. Župan se je v ponedeljek vendarle srečal tudi z londonskim županom Borisom Johnsonom. Srečanje je bilo načrtovano že pred dvema tednoma ob Jankovićevem takratnem obisku britanske prestolnice, a menda zaradi zamud in prekrivanja urnikov do njega ni prišlo.

Janković je dodal, da se Ljubljana lahko od Londona nauči predvsem dobrih praks pri urejanju prometa. Britanska prestolnica je bila namreč ena prvih metropol, ki je uvedla tako imenovano zgostitveno takso, kjer je promet v ožjem mestnem središču dovoljen le vozilom, za katera je bila plačana posebna dajatev, hkrati pa uvajajo tudi avtobuse, ki uporabljajo alternativna goriva, denimo vodik. London

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *