Poklon knjigi, branju in pisavam

Boris Pahor pripovedoval o knjižni kulturi pod fašizmom

S seznamom avtorjev in del, ki so se kadarkoli znašla na zloglasnem Index Librorum Prohibitorum, spisku tekstov, ki jih je prepovedala rimokatoliška cerkev, se je končala nocojšnja prireditev, ki je tudi umetniško umestila Ljubljanko kot svetovno prestolnico knjige. Umetniška uprizoritev Matjaža Bergerja Timpan v diahroniji je bila poklon knjigi, branju in pisavam; srečanje znanosti, umetnosti in filozofije skozi optiko knjige.

Takšne so bile na odru zaključne besede Jureta Longyke v predstavi, v kateri smo med nastopajočimi lahko videli tudi nosilca zlate olimpijske medalje Primoža Kozmusa. Sicer pa je v ljubljanskem Kinodvoru danes potekal pogovor z Borisom Pahorjem, ki ga je ob izidu njegove knjige Zalivi/Čitanka organizirala Cankarjeva Založba.

Tatjana Rojc pa je povedala, da je Pahorjevo umetniško ustvarjanje neločljivo povezano z okoljem in časom, v katerem je deloval in še deluje. Pahor pa je med drugim povedal tudi, da je bila knjižna kultura pri tržaških slovenskih visoko razvita in se je začela že v mladih letih, ko so otroke – take je bila navada – obdarovali s »korački«. Pa četudi so morali zaradi fašistične oblasti početi skrivaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *