Gala koncert Operni zbori in arije, dogodek posebnega pomena

V prenovljeno operno hišo najbrž aprila, morda maja 2011

V začetku tedna je vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana predstavilo nocojšnji in jutrišnji Gala koncert z naslovom Operni zbori in arije, ki je bil sicer načrtovan kot otvoritveni koncert v tako rekoč novi, pravzaprav prenovljeni operni hiši. Dokončanje prenove pa se je znova zavleklo. Organi upravljanja Opere in baleta, kot sta svet zavoda, strokovni svet in uprava, so na tem sporočilu ministrstva za kulturo gradili tudi ambiciozne programske načrte za prihodnje leto, s čimer po Bervarjevih besedah postaja ta hiša – znova – eden od stebrov umetniškega in kulturnega življenja v Sloveniji.

Zbor ima na nocojšnjem in jutrišnjem Gala koncertu izjemno pomembno vlogo, če sodimo po obsežnem programu zborov in arij, najbrž kar najpomembnejšo. Dirigent Igor Švara, sicer tudi vodja opernega studia, bo nocoj in jutri dirigiral v prvi od skupaj 16-ih točk približno dve-in-polurnega sporeda, v Uverturi k Smetanovi Prodani nevesti in potem še v petih zborovskih točkah. Najprej je pozdravil obetavno napoved odprtja prenovljene operne zgradbe, zlasti vadbenih in pomožnih prostorov, saj oder, žal, ostaja v gabaritih in merah, kakor so mu bile dane pred skoraj 120-imi leti in bodo zato gotovo, vsaj ob zahtevnejših in večjih projektih, še vedno nastopali tudi na velikem odru Cankarjevega doma.

Ob Igorju Švari bosta nocoj in jutri dirigirala še Loris Voltolini in Marko Gašperšič, ob okrepljenem zboru pa bodo nastopili tudi operni solisti Martina Zadro, Elena Dobravec, Mirjam Kalin, Marko Kobal, Jože Vidic in Branko Robinšak. V sklepni fugi Verdijevega Falstafa, ki bo hkrati tudi zadnja točka sporeda tokratnega Gala koncerta, pa bodo ob nekaterih že imenovanih in seveda ob zboru, nastopili še Dejan Vrbančič, Saša Čano, Dunja Spruk, Andrej Debevec, Matej Vovk in Zoran Potočan. Za Radio KAOS – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *