SMG: predstava za osemletnike (in starejše)

Dickens/Župančič/Mueller Pograjc/Pograjc: Oliver Twist

Pravkar smo – se nekateri splazili, drugi skočili, spet tretji vstopili, večinoma pa nas je kar posrkalo – v leto 2011. V leto iskrenih upanj in pričakovanj, da bi bilo krivic vsaj manj, kot jih je bilo v minulem, ko so tudi zaradi nesramnosti, pohlepa in brezbrižnosti bogatunov ali pa zaradi drugačnih krivic trpeli mnogi, med njimi vse prevečkrat, žal, tudi otroci. Sredi decembra so v Slovenskem mladinskem gledališču kot tretjo premiero te sezone uprizorili delo Charlesa Dickensa – Oliver Twist, socialni roman, katerega zgodba in liki so bili že mnogokrat predstavljeni bodisi na filmskem traku bodisi v televizijskih filmih ali nadaljevankah, največkrat pa ga je bilo videti na odrskih deskah, tudi v muzikalih. Pri nas ga je bilo moč videti v različnih gledališčih in v režiji različnih režiserjev, tokrat sta se ga – za Slovensko mladinsko gledališče – s posebno vnemo in predanostjo lotila Blažka Mueller Pograjc – dramaturginja, ki je Dickensovo besedilo v prevodu Otona Župančiča tudi priredila in Matjaž Pograjc kot režiser. Ta postavitev je posebna zaradi več razlogov, med drugim tudi zato, ker so jo mnogi šolarji, predvsem dijaki, videli še pred uradno premiero. Na eni od teh pred-predstav je bila s kamero tudi ekipa Radia KAOS in to je bila tudi priložnost za pogovor s Katarino Stegnar, nosilko glavne vloge – Oliverja Twista.

Odmevi z dosedanjih dobro obiskanih predstav so bili različni. Občinstvo, predvsem tisto ne-šolsko, je nenavadnosti v Pograjčevi postavitvi sprejelo bodisi kot igrivo, prekipevajočo in inteligentno, bodisi kot preveč fantazijsko in odmaknjeno, zagotovo pa nekonvencionalno. Zato se nam zdaj, ko je prednovoletno razpoloženje mimo, zdi pravzaprav nenavadno, da je Oliver Twist znova na sporedu šele konec januarja. Ampak za kaj takega gotovo obstajajo utemeljeni razlogi, ki so najbrž predvsem organizacijske, zasedbene in bržčas manj programske narave. Ansambel Mladinskega je namreč v minulih tednih dobesedno kuhal in pekel tako rekoč mnoge dopoldneve in popoldneve, zagotovo pa vse večere, pri čemer nimamo v mislih zgolj – tudi Pograjčevega happeninga Ljubezen na smrt.

Če se za hip spomnimo režiserjeve napovedi na novinarski konferenci pred premiero, so pričakovanja avtorjev v zvezi z Oliverjem Twistom vsekakor velika. Upajo, da bodo ne le med izbranimi za Borštnika, pač pa tudi nagrajeni. Tudi zaradi izjemne igralske ekipe, v Mladinskem, verjamemo. Ob Katarini Stegnar nastopajo še Neda R. Bric , Željko Hrs , Marinka Štern, Uroš Maček, Olga Grad, Ivan Godnič, Damjana Černe, Blaž Šef, Uroš Kaurin, Maruša Geymayer-Oblak, Boris Kos, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Matej Recer, Robert Prebil. Nekateri, če ne celo večina – v več vlogah. Slovenska gledališča so v tej sezoni pripravila kar nekaj izjemnih predstav, zato bo konkurenca huda. Morebitni uspeh pa toliko odmevnejši…

Glasba za Oliverja Twista je delo Borisa Benka in Primoža Hladnika,ki se podpisujeta kot Silence, scenografijo so izdelali Estríhi in ométi, kostume je s pomočjo Kaje Šeruga oblikovala Mateja Benedetti, gib je treniral in nadzoroval Branko Potočan, lektorica je bila Mateja Dermelj, za oblikovanje luči je poskrbel Tomaž Štrucl, za lučno vodstvo pa Tine Bolha, oblikovanje zvoka in tonsko vodstvo je delo Marijana Sajovica, masko je oblikovala Barbara Pavlin, lutke pa Barbara Stupica. Na prvi pogled je scena postavljena enostavno, vendar zgolj na prvi pogled, saj je za njeno realizacijo in popolno delovanje predstave kot celote, sodelovalo vsaj še 24 drugih sodelavk in sodelavcev. Med njimi – tudi ključavničar, kar nas je na novinarski konferenci posebej zanimalo…. Vse odgovore, tudi na vprašanje o ključavničarju, vsekakor ponuja predstava. Posebej pa naj podčrtamo, da so pri kreaciji in produkciji razkošnih kostumov sodelovala nekatera slovenska podjetja – med njimi tudi Mura Unikat d. o. o.

Za Radio KAOS sem se s Katarino Stegnar pogovarjal in ta zapis pripravil posnel, prebral in montiral Andrej Pengov. Ko si bom predstavo ogledal in se morda vendarle uspel pogovoriti tudi s ključnima avtorjema, pa vam bom o Oliverju Twistu v Slovenskem mladinskem gledališču, upam, uspel povedati še kaj. Sicer pa: oglejte si ga sami; ni daleč pa tudi drago ni… Fotografije z vaj za predstavo Oliver Twist, ki smo jih uporabili v tem prispevku, so delo Primoža Lukežiča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *