Zgodbe, roman in pesmi v petih knjigah

Novosti iz zbirke Nova slovenska knjiga, MKZ

Na predvečer 23. aprila 2010 smo vam pripravili za dva ščepca proze in za tri poezije. Pravzaprav govorjenja o eni in o drugi obliki knjižnega ustvarjanja. Minuli torek je namreč Hiša dobrih zgodb v Zbirki Nova knjiga predstavila pet novih izdaj. Tri pesniške zbirke, zbirko maločudnih zgodb in roman.

Maločudnice je res vsaj nenavaden, če ne že kaj drugega, naslov za zbirko zgodb pred tremi leti po hudi bolezni umrle 62-letne pesnice in pisateljice, sicer dolgoletne učiteljice slovenščine na Švedskem Mihaele Hojnik. Leta 1998 je s pesniško zbirko, ki jo je prežemala izbrana mera igrivosti in z naslovom Slovenska kuharica na Švedskem začela svojo umetniško ustvarjanje, Zbirko Suha usta je izdala na prelomu tisočletja, Malučudnice pa so njen prozni prvenec, v katerem je združila malo čudne prizore iz človeškega sveta. Njena začetna humornost se je v tem delu prelila v grotesknost, nostalgija pa v spoznanje o usodni zaznamovanosti slehernega posameznika, vendar, kot je zapisala urednica Nela Malečkar, slogovno ostaja Hojnikova enako očarljiva in presenetljiva. Avtorica spremne besede je Ignacija J. Fridl, ki je zgodbe tudi izbrala in jih pripravila za objavo.

Kako je torej fino, če je kak dan – odličen dan. Malo manj se sliši primerno,da je kak dan lahko odličen za atentat – in to na predsednika države, pa ne Slovenije, da ne bo pomote, ker pri nas nimamo niti pol-predsedniškega, kaj šele predsedniški sistem, v katerem vlada glavna tarča tega romana. No, nekatere druge pisateljeve izmišljije pa bi lahko vzklile nikjer drugje, kot samo pri nas. Vladimir P. Štefanec je poskrbel za niz napetih osebnostnih zgodb o stiskah in tegobah petih junakov različnih starosti, spolov in družbenih položajev ter pričakovanj.

Tri zbirke pesmi – Sentence o dihanju Blaža Lukana, Pojdimo vezat kosti – Cvetke Lipuš in Tavanja Vinka Moederndorferja pa so vsaka zase posebnost. Pa ne le zaradi, se razume, bolj ali manj podobnih občutij, ki jih avtorji vlivajo kot življenjske in umetniške izpovedi v svoje pesmi, pač pa predvsem zaradi zelo raznoterih osebnih življenjskih poti vsakega od njih.

Sentence o dihanju so osma pesniška zbirka gledališčnika, dramaturga, pedagoga na AGRFT, avtorja knjig in esejev o dramaturgiji in kritika… Je dihanje lahko tudi stvar dramaturške obdelave in vzgibov. Če ja, kaj vse so potem lahko sentence? Blaž Lukan.

Slovenščina je Lipuševi edini jezik »za pesnjenje«. Tudi Vinko Moederdorfer je literarno pot začel kot pesnik, pevec liričnih, ljubezenskih izpovedi. Vrhunski romanopisec, esejist, dramatik in režiser je z zbirko Tavanja nadgradil zbirki Razhajanja iz leta 2007 in Dotikanja iz 2008 ter tako ustvaril triptih, ne kar pravo pesniško trilogijo nasprotij, napetosti, pobegov in vračanj. In nič nenavadnega ni, da je pesem njegova vendarle prva in najvišje umeščena ustvarjalna oblika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *