A propos ob 15h: Leteči Holandec se vrača na ljubljanske odre

V režiji Matjaža Bergerja, pod taktirko Aleksandra Markovića ter v koprodukciji Opere in Cankarjevega doma

Naj pada dež, sneg, babje pšeno ali sol, oddaja A propos ob 15h ne umanjka na Radiu KAOS, ob znanem času, na znanem kraju in na znan način. No, skoraj vedno. A kadar se ima zgoditi tako pomemben dogodek, kot se bo na odru Gallusove dvorane zgodil jutri, potem izgovorov ni. Po skoraj 29 letih letih se namreč v repertoar ljubljanke opere in baleta vrača Richard Wagner. Uprizorili bodo eno njegovih zgodnejših del, Letečega Holandca, romantično opero v treh dejanjih…

…je na nedavni novinarski konferenci povedala v.d. direktorice Nuška Smolič. Da je produkcija silno zahtevna, priča tudi podrobnost – če ji sploh lahko tako rečemo – da bo na odru kar osemnajst ton soli. Sodelovanje med Opero in Cankarjevim Domom ima, jasno, dolgo brado. V celoti jo je videl rasti Mitja Rotovnik.

V številkah to pomeni, da so vsi skupaj v neposredne stroške predstave vložili 365.000 evrov, vsak polovico, jasno, ob pomoči sponzorjev. Umetniški vodja SNG Opere in Baleta Ljubljana Milivoj Šurbek pa je povedal, da odločitev za Wagnerjevo opero ni bila naključna.

Orkester bo vodil mladi srbski dirigent Aleksandar Marković. Zanj je Wagner glasbeni fenomen, ki je vedno aktualen. Je eden od treh, štirih skladateljev, ki so Markoviću najbližji in ga ima za neke vrste božanstvo, zaradi katerega se je sploh odločil za študij glasbe in študij nemščine. Tako lahko razume vso kompleksnost Wagnerjevih del, pri katerih ni lahko odkriti pravega tempa in izraza. To zahteva poglobljen odnos s skladateljem in njegovim delom, še dodaja Marković.

Režiser tokratne postavitve Letečega Holandca je Matjaž Berger je povedal, da je pred samim začetkom dela pol leta intenzivno in interdisciplinarno študiral Wagnerja. O Letečem Holandcu bomo v oddaji A propos ob 15h še govorili. Verjetno že prihodnjič, ko bosta naša gosta dirigent Aleksandar Marković in režiser Janez Berger, za konec današnje oddaje pa še nekaj misli, ki jih je za gledališki list opere prispeval filozof Slavoj Žižek:

Ne smemo prezreti podrobnosti, da Wagnerjev Holandec ni kaznovan, ker bi preklel Boga ali ubil ženo, ki jo je po krivem obsodil nezvestobe (kot v tradicionalni legendi o Holandcu), temveč zaradi izražanja nemrtve sle, pripravljenosti, da si v nepopustljivi vnemi v neskončnost prizadeva doseči svoj cilj. Kazen tako ustreza zločinu: Satan sliši njegovo zaobljubo in ga preprosto drži za besedo. Na naslednji stopnji pride do opredelitve pogojev za njegovo odrešitev: vsakih sedem let se lahko izkrca na kopno in išče zvesto ženo, ki bi se bila pripravljena žrtvovati zanj, vendar je bil do sedaj vsakič znova izdan

Leave a Reply

Your email address will not be published.