A propos ob 15h: Marko Mandić kot Camusov Škorenjček, se pravi Kaligula

Danes in jutri na sporedu javna generalka

Kaligula Alberta Camusa bo svojo premiero na odru ljubljanske Drame doživela to soboto. A že nocoj in jutri se lahko udeležite “javne generalke” komada, ki ga je na oder postavil Vito Taufer, priredila pa njegova sestra Lara Simona Taufer. Prav ona je bila skupaj z Markom Mandićem, Kaligulo, gostja današnje oddaje A propos ob 15h.

Marko Mandič nastopa v tej drami v glavni vlogi – imperatorja in tirana Škorenjčka, Kaligule, torej – kakor so Gaja Julija Cezarja Germanika klicali od malega, ko se je potikal po vojaških taborih svojega očeta priljubljenega vojskovodje Germanika, in matere Agripine starejšae, oba iz julijsko-klavdijske dinastije, Laro Simono Taufer pa je avtorica priredbe in dramaturginja te predstave. Zadnji hip je prijazno »vskočila«, ker je njenega brata, režiserja Vita Taruferja to na-pol-vreme spravilo ob slab glas.

Kaligula pooseblja posebno obliko sper¬vertirane oblasti, ki razglaša, da deluje v imenu pravega in koristnega, je pa brez nujnega moralnega čuta. Čeprav je Kaligula v »vsakem izmed vas«, kakor je Camus zapisal v enem izmed prvih osnutkov, ni naključje, da se mu je ideja za dramo porodi¬la v času vzpona fašističnih voditeljev in da je igro pisal ter dopolnjeval v času svetovne vojne. Kaligula je prototip avtori¬tarnega oblastnika, ki pod krinko ciničnega leporečja o priza¬devanju za občo srečo uveljavlja izključno le svojo neizpros¬no in hladnokrvno voljo do moči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *