Od Festivala Sanje po Pločniku do Karla Wojtyle

V tokratni oddaji A propos nas je Franci Kapler mimogrede popeljal na potovanje po Festivalu sanje, se za hip ustavil v Kavarni Pločnik, ki je (morda ne veste) zdaj na novi lokaciji pri Figovcu, na ploščadi Ajdovščina, v studiu pa se mu je tudi pridružil prejvajalec Pavle Bratina, ki je za založbo Družina prevedel knjigo Življenje s Karlom. To pa še ni vse! Če kliknete zdaj, boste deležni tudi pogovorov, ki jih je med oddajo naparkekoval “naš človek na Gradu” Andrej Pengov, ki se je udeležil otrvoritvle letošnje likovne kolonije v okviru Festivala Ljubljana.

Letošnji Festival Sanje se bo letos odvijal kar na treh lokacijah. Na “standardni lokaciji” v Parku Zvezda, v Argentinskem parku ter tudi v Cerkljah na Gorenjskem. Neizkoriščenost Argentinskega parka je prav presenetljiva, še bolj presenetljivo pa je, da so jo “odkrili” šele letos. Ana Desetnica, Kavarna Pločnik in sedaj tudi Festival Sanje so se nagnetli na to lokacijo.

Festival Sanje bo potekal od 1. do 31. avgusta. Letos bodo ponedeljeki namenjeni znanosti (na robu pameti), torke bosta zaznamovala glasba in literatura, srede so posvetili poeziji… več podatkov in namigov pa vas čaka v posnetku:

Kavarna Pločnik je letos na novi lokaciji – pri Figovcu. Kavarna se je po spletu naključij morala preseliti iz Prešernovega trga, a sprememba lokacije ponudbi Pločnika ni škodila. Kvečjemu obratno. Robert Kutin je k sodelovanju povabil Igorja Leonardija, s katerim ustvarjata izjemen kulturni program.

V Palaciju Ljubljanskega gradu so včeraj odprli že deseto likovno kolonijo Križanke, ki tudi tokrat poteka v okviru Ljubljanskega Festivala. “Naš človek na Gradu” Andrej Pengov je ob uradni otvoritvi kolonije pred mikrofon in kamero povabil direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka in selektorja kolonije, Toma Vrana:

V oddaji A propos smo se okoli pol druge ure popoldne spet vrnili na Ljubljanski grad, kjer je “naš človek na Gradu” pred mikrofon in kamero povabil mlado in izjemno nadarjeno slikarko Vesno Čadež ter “nosilnega” slikarja, svetovno znanega španskega umetnika Manuela Chabrero

Pri založbi Družnina so danes predstavili knjigo Življenje s Karlom. Zanimiva, pozornosti in branja vredna knjiga spominov na prvega slovanskega papeža, Poljaka Karla Wojtylo. Ta se je od duhovnika in profesorja moralne teologije, prek krakovskega nadškofa in kardinala leta 1978 povzpel na papeški sedež ter z njega kot 265. naslednik apostola Petra (z drugim najdaljšim »papeškim stažem« v zgodovini) kar 27 let vodil katoliško Cerkev. Življenje s Karlom sta pripravila Wojtylov dolgoletni osebni tajnik (v Krakovu in Vatikanu) ter zdajšnji krakovski nadškof in kardinal Stanislaw Dziwisz ter časnikar pri vatikanskem dnevniku Osservatore Romano Gian Franco Svidercoschi. Z avtorjem slovenskega prevoda Pavlom Bratino pa se je neposredno po novinarski konferenci pogovarjal Franci Kapler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.