Umetnost intervjujev, intervjuji z umetniki in papeževe misli

Tudi v tokratni oddaji A propos je avtor Franci Kapler začrtal lok med filozofijo, umetnostjo, literaturo in teologijo. Po tem loku se je sprehajal v družbi kolumnista Bernarda Nežmaha, kiparja Jureta Smoleta, novega urednika Nove revije in pesnika Branka Senegačnika ter profesorja dogmatike na Teološki fakulteti dr. Antona Štruklja. Tokrat pa prvič ponujamo tudi avtorja oddaje v prvi osebi, ki je posebej za vas povzel oddajo.

Bernard Nežmah je sicer najbolj znan kot kolumnist tednika Mladina, kjer v rubriki “Pamflet” že vrsto let razburja vse, ki se pustijo razburiti. A velik del njegovega novinarskega in publicističnega dela zavzemajo intervjuji z ljudmi, ki po njegovem mnenju zaznamujejo naš čas in (seveda) prostor. Knjiga Zrcala komunizma, ki je izšla pri založbi Modrijan razbija včasih monoton pogled na sedanjost in polpreteklost, a tudi če se ne strinjamo z napisanim ali izrečenim, je še vedno (ali pa prav zaradi tega) izvrstno branje, ki vas bo težko pustila hladne.

O letošnji Documenti smo v oddaji A propos deloma že govorili, a dogodek (ki, mimogrede, še traja), je eden od temeljnih kamnov evropske kulturne ponudbe. Drugi je seveda bienale v Benetkah, katerega se menda letos ne sme zamuditi. Ali je to res, je Franci povprašal kiparja Jureta Smoleta

Pred meseci se je po četrt stoletja urednikovanja z mesta odgovornega urednika Nove revije poslovil Niko Grafenauer, ki se bo menda bolj posvetil poeziji. Na njegovo mesto prihaja Brane Senegačnik, ki je v oddaji A propos napovedal nekatere spremembe v samem konceptu Nove revije, predvsem pa je omenil tudi nekaj imen, ki bodo začela sodelovati s to ugledno revijo.

V zadnjem delu oddaje pa je Franci gostil uglednega profesorja dogmatike na Teološki fakulteti, dr. Anotna Štruklja, ki je prevedel zadnjo knjigo Jospeha Ratzingerja, papeža Benedikta XVI., “Jezus iz Nazareta“, ki je izšla pri Družini. Anton Štrukelj je gotovo prava izbira za prevajalca, saj se je s kasnejšim papežem tudi večkrat osebno srečal in z njim tudi sodeloval.

Naslednja oddaja bo na sporedu čez teden dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.