Godibodi, Opazovalec ter Zločin in kazen

Peti KAOS v ateljeju v tej sezoni je bil pravzaprav neke vrste sprehod med glasbo, literaturo in gledališčem. S Katjo Ferderber smo se pogovarjali o festivalu Godibodi, z Andrejem Blatnikom o knjigi Opazovalec Evalda Flisarja, v rubriki Okular pa smo spremljali muke Razkolnikova v novi postavitvi Zločina in kazni.
“Kdor gode ali godca posluša, bode srečno in dolgo živel,” je ob vabilu na koncerte novoimenovanega, vendar ne povsem novega festivala v Stari mestni elektratni, od letos imenovanega Godibodi, sporočal Celinkin neumorni ud, harmonikar, glasbenik z dušo in telesom, glasbeni fantast Janez Dovč.

Godibodi je torej glasbeni festival, spomladanski koncertni sveženj Agencije Celinka, na katerem nastopa šest na novo zraslih slovenskih glasbenih skupin, polnih ustvarjalne energije. Festivalska zgoščenost na tri zaporedne aprilske tedne se realizira ob sredah in četrtkih. Prva nastopa sta ravnokar za nami. In če smo v uredništvu Radia KAOS in pri avtorju oddaje KAOS v ateljeju zaznali gorečnost pri uvrščanju tega dogodka v nosilno rubriko tega umetniškega triptiha, je vendarle treba priznati, da je zaradi trapastih okoliščin ob prvem nastopu ta vnema popustila.

Zakaj in od kot vsi pozitivni pa tud zadržani impulzi pa v pogovoru s Katjo Verderber, Celinkino govornico.
Andrej Blatnik, urednik Cankarjeve založbe je predstavil nove knjige Cankarjeve založbe: Opazovalca Evalda Flisarja, Drugo mesto Michala Ajvaza ter Naravnost v srce in druge zgodbe Doris Doerrie. Če bosta drugi dve zgolj predstavljeni, bo prva obrekovana. Neusmiljeno. In pisatelj tudi.

Zakaj je Barton Fink pravi srečnež med filmarji, umetniki sodobnega časa, je zgolj eno od 14 vprašanj, ki jih Flisar, obtežen s slavo Čarovnikovega vajenca položi k vzglavju glavnega junaka Simona. Poglavja se zvrstijo kot nabor naslovov posameznih poglavij, ki se končajo na 442-i strani z odgovorom na sklepno vprašanje, »Kaj bi storil, če bi vedel, da ima pred sabo samo že leto dni življenja?«

Odgovora nista ponudila niti Andrej Blatnik, ne njegov spraševalec v Obrekovalnici Andrej Pengov. Ga pa je Evald Flisar. V Opazovalcu. Ampak še prej je bilo treba na pospešeni sprehod skozi Drugo mesto in Naravnost v srce, med druge zgodbe.
V Okularju pete letošnje oddaje KAOS v ateljeju napovedujemo premiero drame Zločin in kazen Fjodora Mihajloviča Dostojevskega, v režiji Diega da Bree in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Premiera bo v nedeljo zvečer v spodnji dvorani te gledališke in večnamenske Plečnikove mojstrovine.

»Zločin in kazen je zgodba (…) o vzgoji srca, nekakšna pasijonska igra z vsemi štirinajstimi postajami in epilogom – vstajenjem,« je misel režiserja Diega de Bree.

Dosedanje dramaturške različice Zločina in kazni se zvečine osredotočajo na zaslišanje, izvzele pa so celotno intimno dramo Razkolnikova. Ne razkrivajo osebnih vzgibov za njegov zločin. Tak pristop k Zločinu in kazni je bil prej ko slej v minulih desetletjih ideološko pogojen. Zato so za nedeljsko premierno postavitev izbrali drugo izhodišče.
Leave a Reply

Your email address will not be published.