Ravnatelj, nagrajenka in fizik

V tokratni oddaji KAOS v ateljeju se je Andrej Pengov ukvarjal z odrsko, filmsko in knjižno umetnostjo. V oddaji smo sicer pričakovali ravnatelja ljubljanske Drame Janeza Pipana, a se nekako ni izšlo. Smo pa zato predvajali del njegovega nastopa na nedavni novinarski konferenci, kjer je govoril o uspešnih gostovanjih Draminega anslabmla. Sta pa zato v studio prišla nagrajenka Prešernovega sklada Ema Kugler in fizik Andrej Detela, ki pa poleg tega, da snuje revolucijo v motornem pogonu tudi piše.

Ljubljanska Drama je s predstavo Diega de Bree Edvard Drugi gostovala v Čilu in na Slovaškem – obakrat zelo uspešno. V oddajo KAOS v ateljeju smo povabili ravnatelja SNG Drame Janeza Pipana, vendar so vmes očitno posegle višje sile. A nič ne de. Janez Pipan se je o gostovanjih namreč razgovoril tudi na nedavni novinarski konferenci.

Ema Kugler je bila za nagrado Prešernovega sklada nominirana kar štirikrat – letos pa jo je vendarle snela. Z Andrejem Pengovom je v Obrekovalnici obirala tako nagrade doma in v tujini kot tudi svoje lastno delo.

Dva Andreja, Pengov in Detela, pa sta se v Okularju pogovarjala o sanjah. Naslov knjige Andreja Detele, “Sanje v vzhodni sobi”. Skozi to sobo je Detela skušal stopiti v svet razširjene zavesti, kar je za fizika morda nekoliko presenetljivo. Kako torej da človek, ki snuje revolucijo v motornem pogonu, napiše knjigo, ki se ukvarja z – recimo temu tako – nezavednim?

Leave a Reply

Your email address will not be published.