Državotvorna Ljubljana

Spoštovani!

Šef vlade ima spet polne roke dela. Danes se začenja dejanska rekonstrukcija vlade, katere nova člana bosta skoraj zagotovo postala Zofija Mazej Kukovič in Radovan Žerjav. Prva spada v kvoto SDS, drugi pa v kvoto SLS, medtem ko v Novi Sloveniji še vedno iščejo zamenjavo za odstopljenega Jureta Zupana. Namigi, da naj bi ga zamenjala poslanka in ljubljanska mestna svetnica Mojca Kucler Dolinar, so sicer izjemno glasni, a v stranki, ki ima zgodovino odstavljanja politično preveč vplivnih žensk, se nikoli ne ve.

zoki01.jpg
A ni se bati, da bi moral Janša v ministrskem zboru trpeti kadrovski primankljaj. Pa čeprav se – roko na srce – ne bi kaj zelo poznalo. Ta hip ima šef vlade druge, večje, težave. Na eni strani je seveda inflacija, kjer v njegovem imenu minister za gospodarstvo išče krivce za inflacijo, namesto da bi se ukvarjal z njenim odpravljanjem. No, osnovni princip pri iskanju notranjega sovražnika je seveda ta, da če ga ne najdemo, to zgolj pomeni, da nismo iskali dovolj pozorno. Zato so še enkrat prešteli dejavnike in ugotovili, da je za inflacijo kriv ljubljanski župan Zoran Janković, ki da je podražil vodo, to pa je dodalo ravno tistih 0,4 odstotka inflacije, ki je Slovenijo porinila izven maastrichtskih kriterijev. No, Zoki seveda pravi, da vode ni podražil, pač pa je težava zgolj v vladi, ki da ne zna računati.

Kakorkoli že, ostaja dejstvo, da cena vode v Ljubljani že štiri leta ostaja enaka. Ljubljanci in Ljubljanke smo tako v enkratni državotvorni vlogi: pijemo poceni vodo in hkrati sodelujemo pri zniževanju inflacije. Položaj nam lahko zavida vsaka druga slovenska občina, ki si iz denarja, ki ga je vlada vzela Ljubljani, gradi nove in bolj učinkovite vodovode. Sicer pa – le kaj bo Ljubljani denar, ko pa župan Janković, večkrat proglašen za managerja leta, tako zelo učinkovito ravna z mestnim denarjem, da iz enega evra praktično naredi dva. Tako je, naprimer, od nikoder potegnil 200.000 evrov in omogočil nadstandard v vseh ljubljanskih vrtcih. Janša in Bajuk sta Ljubljani pravzaprav naredila uslugo, da sta ji odtegnila dobrih 60 milijonov evrov, saj bi se v nasprotnem primeru Ljubljanci in Ljubljanke kopali v podarjenem denarju, naš župan pa sploh ne bi vedel kam z njim in bi na gotovo nerazumno porabil za neracionalne projekte tipa gradnja stanovanj ali pa štadiona, da o obnovi ljubljanskega vodovoda, ki je tako luknjast kot bohinjski sir in skoraj tako azbestozen kot Anhovo na slab dan, sploh ne govorimo. A namesto tega nam prebivalcem prestolnice ostaja zavest, da se občina Sveti Miklavž na Dravskem polju bliskovito razvija na naš račun.

Kljub vsemu pa indeksi razvoja slovenske vukojebine niti pod razno ne dosegajo indeksa donacij, ki jih veselo preštevata župan Janković in podžupanja Dakičeva, pa čeprav gredo te donacije marsikomu v nos. Res – kar predstavljajte si, kam to pelje. Kaj, če si bo župan Svetega Miklavža na Dravskem polju zaželel donacij podjetij, ki nestrpno čakajo, da investirajo v njegovo občino? No, glede na to, da je največja donatorka vsem 206 slovenskim občinam prav Ljubljana, bodo morale horde investitorjev globoko seči v žep, če bodo hotele posekati tisto, kar je v občinske žepe v imenu prestolnice donirala Janševa vlada.

In Ljubljančani – še posebej tisti v centru mesta – se očitno zavedajo svoje državotvorne vloge. Zato so toliko bolj nezadovoljni z županom, ki jim noče priznati posebnih zaslug in jim je zaprl center mesta za njihove štirikolesne podaljške onetov. Le kako naj pošten prebivalec strogega mestnega središča razkazuje svojo državotvornost, če se ne more s svojim ponosom pripeljati naravnost na svoje dvorišče, kamor potem povabi še svoje prijatelje z malo manjšimi ponosi in potem skupaj primerjajo, kdo ima večjega. To je seveda ključnega pomena za razplod državotvornih prebivalcev centra, zato bo zapora mestnega središča dobesedno pomenila izumrtje centra, ki ga bodo zasedli samo turisti in upokojeni hokejisti z berglami, ki bodo gromoglasno z izkloplnjenimi slušnimi aparati protestirali proti izgradnji garažne hiše pod tržnico, ki bo – prav zaradi izumrtja centra – popolnoma nepotrebna. In vse to samo zaradi treh novih ministrov.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

[coolplayer]
ftp://217.72.76.71/prispevki/20070910_komentar.wma
[/coolplayer]

Leave a Reply

Your email address will not be published.