A propos 27. Grafičnega bienala

Oddaja A propos je tokrat postregla s kar petimi vsebinskimi sklopi, čeprav je bil eden od njih žal nekrolog pred dnevi preminulemu legendarnemu tenoristu Lucianu Pavarottiju. Franci Kapler se je o pevcu pogovarjal z Luko Culibergom, sicer avtorjem oddaje Klasični KAOS. Sicer pa je Franci v studio Radia KAOS povabil Roka Zavrtanika, vodilnega človeka založbe Sanje, Božidarja Zrinskegam, enega od treh kustosev Grafičnega bienala, po telefonu pa se je pogovarjal z Alenko Puhar, ki je v Vilenici vodila okroglo mizo na temo samocenzure v literaturi. Za konec pa je Andrej Pengov umteniško vodjo Mladinskega gledališča zaslišal o tem, kaj ponuja nova sezona v SMG.

V Ljubljani se je v četrtek tudi uradno odprl že 27. Grafični bienale, ki tokrat prinaša nekaj novosti. Mednarodni grafični likovni center zares ostaja producent bienala, vendar pa je letošnji bienale prvič skupni projekt več galerij, katerih program obsega tudi grafiko in druge oblike ponovljive umetnosti. Med drugim je novost tudi ta, da so ga pripravili kar trije kustosi. Enega izmed njih, Božidarja Zrinskega, smo povabili v studio Radia KAOS.pa si lahko ogledate tudi video o bienalu, ki je nastal v produkciji MGLCja

Založba Sanje je majhna založba z velikimi projekti. Zato je morda prav, da jo označimo za veliko založbo. Motor založbe, njen ustanovitelj in direktor, Rok Zavrtanik, se ne ustraši niti bolj kontroverznih projektov, kot je denimo izdaja slovenskega prevoda knjige Jezusova družinska grobnica, v kateri trije avtorji, med njimi tudi režiser Titanica James Cameron, dokazujejo, da so na obrobju Jeruzalema odkrili družinsko grobnico Jezusa iz Nazareta.V 72. letu starosti je na svojem domu v italijanski Modeni umrl legendarni tenorist Luciano Pavarotti, ki je – skupaj s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom – opero približal množicam, hkrati pa je bil eden najboljših tenoristov našega časa. Pavarotti je umrl za posledicami ledvičnega raka. O Pavarottiju, ki je menda v mladih letih kolebal med glasbo in nogometom, se je Franci pogovarjal z Luko Culibergom, ki je na Radiu KAOS donedavna pripravljal oddajo Klasični KAOSMednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov, ki ga Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica organizira v Lipici in drugih krajih po Sloveniji. Geslo letošnjega festivala je “Kdo se boji resnice literature?”. Vilenica bo namreč z osrednjima dogodkoma strokovnega programa, z okroglo mizo Srednjeevropske pobude na Vilenici ter 5. Mednarodnim komparativističnim kolokvijem, problematizirala vprašanje literarne cenzure in z njo povezanega posebnega statusa literarne resnice. Tako so ob robu festivala pripravili tudi okroglo mizo na temo samocenzure v literaturi, ki jo je vodila Alenka PuharMed poznavalci velja Slovensko mladinsko gledališče za najbolj prodoren slovenski teater ta hip. Največ premier na sezono, zelo zahtevne produkcije in izvrstna ekipa pod umetniškim vodstvom Uršule Cetinski so zagotovilo za izjemno gledališko doživetje. Že prihodnji teden bodo tako postregli z dvema premierama: Prva, Kok ti men zdej dol visiš, bo slovensko praizvedbo doživela 14. 9. ob 20. uri v zgornji dvorani, druga, Don Juan. Kdo? pa nekaj dni pozneje, 18. 9. v spodnji, je Andreju Pengovu povedala Uršula Cetinski.Naslednja oddaja bo na sporedu čez teden dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *