Golobi na strehi? Ne, na Velikem odru. In prvič v Sloveniji

David Gieselmann/Tijana Zinajić: komedija, končno spet v MGL

Zamenjave in preoblačenje, prevzemanje karakterjev, zdravljenje odštekanih in mobingiziranih, potrebnih in zapuščenih, izginjanje in pojavljanje – to vse in bržčas še kaj – so – Golobi. Nocoj premierno postavljeni na Veliki oder Mestnega gledališča ljubljanskega; prvič v Slovenji uprizarjana komedija nemškega dramatika srednje generacije Davida Gieselmanna, diplomiranca berlinske Visoke šole za umetnost ter štipendista londonskega Royal Court Theatra. Prav tam so leta 2000 krstno uprizorili njegovo komedijo Herr Kolpert, ki je bila kmalu razglašena za uspešnico in nominirana za veliko nagrado na sejmu nove dramatike v Heidelbergu.

Besedilo je prevedla Urška P. Černe, avtor Gieselmann pa je, kot so zapisali v gradivu za to predstavo, pri Golobih upošteval logiko t. i. »dobro narejene igre«, saj je ohranil njene ključne elemente. Najprej predstavi vse protagoniste in njihov ključni problem – beg –, večerjo izkoristi kot zaplet, izginotje glavnega junaka je vrh, njegova vrnitev razplet, uporabljen je tudi t. i. zaviralni moment, ki se razkriva skozi taktiziranje glavnega junaka. Klasičen je tudi konec. Stavi na situacijsko komiko, ne brani se niti trših oblik verbalnega humorja niti cinizma, žalitev in seveda ironije. Kakor koli že: Golobi so predvsem žanr, ki želi zabavati in kratkočasiti. Osredotoči se na smešenje tega, da te vrednote ne obstajajo, da so zgolj neki ostanki situacij, ki so nekoč tovrstno skupnost ustvarjali.

V komediji Golobi igrajo Petra Veber Rojnik, Gaber K. Trseglav, Jurij Drevenšek, Tjaša Železnik, Gregor Gruden, Tomislav Tomšič in Viktorija Bencik kot gostujoča igralca ter Tina Potočnik z AGRFT. Barbara Hieng Samobor je na torkovi novinarski konferenci posebej pohvalila zasedbo, tudi zato, ker gre za pretežno zelo mlade igralke in igralce, a ne samo zanje.

Golobi so pravzaprav prvi del trilogije s skupnim naslovom Trilogija izginjanja, ki je v celoti, ne le z Golobi, utemeljena na komiki in je zelo blizu žanru bulvarke. Drugi del trilogije Lažnivi zajec bo v Nemčiji krstno uprizorjen februarja 2011, tretji del, Problematični medved, pa avtor šele dokončuje. Zgodbe niso povezane, druži jih zgolj tematika izginjanja. In če verjamemo dramaturgu Golobov – gre v enaki meri tudi za pojavljanje.

Likovno podobo predstave sta zasnovala kostumografka in scenografka Jasna Vastl in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Avtor glasbe je Tomaž Grom pod lektorsko delo je podpisan Arko, pod pričujoči prispevek pa Andrej. Andrej Pengov; fotografije s predstave pa so delo mojstra Mihe Frasa. Že jutri nas čaka končno povsem zlikana Pomorančna koža na tokrat – v celoti – upoštevaje tudi stopnišče – prenovljeni Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *