Makarovič, Pahor, Žižek – v enem zamahu, v 8000 izvodih

Deseta hči, Zalivi in Začeti od začetka – po 3 evre

Cankarjeva založba je zagotovo med njimi in dva dni pred – za knjigo – velikim petkom je v okviru akcije Knjige za vsakogar izdala berila, ali kot so jih poimenovali – kar »čitanke« – treh eminentnih slovenskih avtorskih imen. V knjigarni Konzorcij so sredi minulega tedna namreč predstavili Deseto sestro – ali bolje – Deseto hči Svetlane Makarovič, Zalive Borisa Pahorja in Začeti od začetka Slavoja Žižka. O namenu teh izdaj smo v kratkem pogovoru, posebej za Radio KAOS povprašali urednika Zdravka Dušo.

Deseta hči je pravzaprav izbor besedil v različnih literarnih žanrih Svetlane Makarovič – od poglavitnih pesniških zbirk, prek zgodnje drame Plešem kačjega pastirja, pravljic, pesmi za otroke, romana, besedil šansonov in časopisnih kolumn.

Za to izdajo Zalivov Borisa Pahorja je Tatjana Rojc uporabila idealni vzorec delitve na tri ključne tematske sklope, kjer se posamezne tematike in posamezne zvrsti prelivajo ali celo med seboj prekrivajo. S tem izborom je dosegla, da Pahorjev opus pretika te tri rdeče niti skozi šest poglavij – od otroštva v Trstu in doživljanja fašističnega preganjanja in narodnega genocida, prek vprašanj o obupu in upanju, smrti in življenju, ki se prelevi v vprašanje smrti in ljubezni in se veže na avtorjevo taboriščno izkušnjo do njegove esejistične dejavnosti, ki je nedeljivo povezana z njegovo intimo, pa tudi s slovensko narodno usodo, kot je recimo – Kocbekova afera.

Žižek je eden redkih avtorjev sploh, če ne kar edini, ki je zmožen še tako trivialne, banalne zadeve predstaviti in podati na netrivialen način, jih navezati kar najbolj jasno in razumljivo na najbolj zapletene spekulativne filozofske in psihoanalitične probleme. Vse za temeljni cilj: zmesti, zbegati, osupniti bralca, omajati njegova trdna prepričanja in predsodke, ga usmeriti na iskanje lastnih odgovorov na že zastavljena in na še ne zastavljena vprašanja. Zato je treba, kot pravi, Začeti od začetka.

Knjige so izšle v izjemni nakladi 8000 izvodov – po ceni, določeni s projektom Knjiga za vsakogar – in z blagovno znamko SPK: svetovna prestolnica knjige, vam sporočam, podpisani – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *