Mala drama: Moč navade

Pet cirkuških artistov, direktor Caribaldi, njegova vnukinja – vrvohodka, žongler, krotilec in burkež skušajo zvaditi Postrvji kvintet. Gonilna sila podviga, katerega cilj je vsaj enkrat zaigrati popolno izvedbo te razvpite skladbe Franza Schuberta, je Caribaldi; pred dvaindvajsetimi leti, ko je pri dresuri konjev začel popuščati v preciznosti pokanja z bičem, mu je njegov zdravnik svetoval, naj se za izboljšanje koncentracije posveti igranju violončela.

Razvije se zgodba na meji med cirkusantstvom in umetnostjo, med tragedijo in komedijo. Moč navade je Thomas Bernhard izjemoma tudi podnaslovil preprosto – s poimenovanjem gledališke zvrsti, izraza: Komedija. Krstno je bila uprizorjena leta 1974 na salzburškem festivalu, tokrat gre za prvo postavitev na slovenskih profesionalnih gledaliških odrih.

Ustvarjajo jo Ivo Ban v vlogi direktorja cirkusa, nova, za zdaj še kot gostja, vendar kmalu vsaj »petinska« članica ansambla Alida Bevk, ki igra Vnukinjo, Žongler je Branko Šturbej, Rok Kunaver, študent AGRFT, pa Krotilec. Kot peti član cirkuškega ansambla resne glasbe, ki nastopa kot pianist in multiinstrumentalist je Andrej Nahtigal v vlogi Burkeža.

Pred petkovo in sobotno premiero na odru Male Drame smo k pogovoru – posebej za Radio KAOS – povabili prevajalko besedila in dramaturginjo Mojco Kranjc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.