Premiera Slike Doriana Graya

Prva slovenska uprizoritev, na odru Male drame

Nocoj bo na odru Male drame prva slovenska uprizoritev Slike Doriana Graya, ki jo je po romanu Oscarja Wilda dramatiziral nemški pisatelj in dramaturg John von Düffel. Roman, ki je za marsikoga temeljno delo larpurlatizma, je mnogim slovenskim dijakom v srednji šoli (so)oblikoval pogled na svet. Zato je toliko bolj zanimivo, da se je režiserka predstave Ajda Valcl temu gimnazijskemu obredu izognila.

Lik Doriana Graya, nekoč predstavnika viktorijanske Anglije, je več kot aktualen tudi danes. Večna mladost je v dobi individualizma največkrat razumljena kot pogoj za uživanje ter zunanjo lepoto in le redkokdaj sinonim za ohranjanje duhovne vitalnosti. Prva slovenska postavitev je pred ustvarjalce postavila tudi številne jezikovne izzive, s katerimi se je spopadala prevajalka in izjemna poznavalka gledališča Rapa Šuklje. Ravnatelj Drame Ivo Ban z nestrpnostjo pričakuje nocojšnjo premiero saj ne dvomi v kvaliteto komada.

Lektorstvo je delo Arka, režiserka pa je glavno vlogo Doriana Graya zaupala Saši Tabakoviću. Basila Hallwarda, slikarja, ki nariše usodni portret, igra Uroš Fürst, Lorda Henryja Wottona, ki Doriana Graya vpelje v svet dekadence in hedonizma pa upodobi Gregor Bakovič. V predstavi bomo videli še Sašo Pavček, Klemna Slakonjo in Viktorijo Bencik, ki bo kot Sbyil Vane nastopala v alternaciji s Sašo Mihelčič

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *