Nocoj premierno s Kuverto – v Malo dramo

Scimone/Sosič: La busta

Na odru Male drame bodo nocoj odpirali Kuverto ali v italijanskem izvirniku La busto. S to »parabolo o sodobni demokraciji« se bo tudi povsem zares začela Dramina gledališka sezona 2010/201. Uradno so jo sicer začeli sredi minulega tedna z neke vrste gostujočo, pravzaprav koprodukcijsko predstavo festivala Ex Ponto in Kulturnega Društva B-51, Kralj umira, Eugena Ionesca; Kuverta pa je v celoti domači, hišni izdelek, čeprav z nekaterimi gostujočimi ustvarjalci. Med njimi je zagotovo na prvem mestu tržaški režiser Marko Sosič.

Odgovora na vprašanje, kdo je glavna oseba od štirih likov zmuzljivih identitet in sumljivih zamisli, nam ustvarjalci na novinarski predstavitvi tega dela niso razkrili. Ponudili so nam izbor med štirimi: Rokom Viharjem, ki igra Tajnika, Alojzom Svetetom, ki je kar Neki gospod, Matijo Rozmanom, čigar lik so označili z – x /le zakaj?/ in Jurijem Zrnecem – Kuharjem. Morda pa je glavna vloga namenjena – Kuverti? Ne, zagotovo ne, saj gre za stvar, ne za človeka, mar ne! O naboru in izboru zasedbe pa ravnatelj Drame Ivo Ban – v sodelovanju z režiserjem.

Še preden so predstavo začeli postavljati na oder, se je pojavilo nekaj dvomov o tem, kako izbrati govor, jezik, ki je leksikalno siromašen. Večina besedišča se pogosto ponavlja. Prevladuje skromnost, robatost in na nek način napadalna, grozeča enostavnost besednega izrazja.

Ob že omenjenih- režiserju Marku Sosiču, dramaturginji Barbari Skubic, prevajalcu Srečku Fišerju, lektorici Tatjani Stanič, štirih – že imenovanih igralcih, so Kuverto sooblikovali tudi kostumograf Igor Pahor, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalec luči Milan Podlogar ter scenograf Peter Furlan, ki je prizorišče postavil v eno od kleti neke mestne hiše.

foto s predstave: Tone Stojko/SNG Drama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *